BESLUTAT. Här ska det nya sprututbytet på Södermalm öppna. Foto: Sacharias Källdén

KLART: Här hamnar nytt sprututbyte

Frågan har varit aktuell i ett drygt år. Men nu står det klart var Stockholms andra sprututbyte ska placeras.

  • Publicerad 14:02, 4 dec 2018

Det finns en enighet om att sprututbytet måste utvidgas och att ett ny verksamhet ska öppna. Däremot har det varit svårt att hitta lämpliga lokaler. Senast i raden av förslag var det så kallade Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan, nära Mariatorget på Södermalm.

Förslaget har mötts av protester från både boende och före detta narkomaner.

Insändare: Hur kan ni lägga sprututbytet här?

Men nu står det klart att landstinget står fast vid sitt förslag. Sprututbytet ska öppna i Mariahuset. Under tisdagsförmiddagen skrev Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör, på beslutet på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget.

– Vi vill vara där missbrukarna finns. Då kan vi motivera att fler kommer till behandling, minska smittorisken, samla in sprutor och kalkyler. Maria är den bästa lokalen och den bästa placeringen, säger Barbro Naroskyin.

Enligt henne är frågan akut. I ett drygt år har man letat efter en långsiktig lösning och nu gick det inte att dra ut på det längre. Mariahuset är helt enkelt det bästa alternativet.

– Det blir en helhetslösning. Att sprututbytet blir nära beroendevården är inget problem, det är snarare bra. Det har gjorts en rejäl scanning av lokaler som skulle kunna vara av intresse. Det man kommit fram till är att Maria är den mest lämpliga placeringen just nu, säger Barbro Naroskyin.

Förslaget har fått mycket kritik och folk är oroade. Vad har du att säga om det?

– Jag förstår och respekterar den oro som finns. Men vi ska se till att det här fungerar och att det är tryggt och säkert. Vi har ett långsiktigt arbete med staden och polisen för att det här ska fungera, säger Barbro Naroskyin

Polisen vill ha möte

I början av nästa år, 24 januari 2019, har polisen på Södermalm bjudit in representanter från staden och landstinget för att diskutera hur man långsiktigt tar hand om sprututbytet och vad som behövs göras för att skapa trygghet och lugn kring platsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android