Sopsaltare. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) visar upp en sopsaltare. Foto: Clarence Frenker

Klart: Här ska trottoarerna sopsaltas i vinter

Försöket med sopsaltning av utvalda trottoarer i Stockholm utökas i vinter. Från och med årsskiftet ska totalt elva gångytor i innerstan hållas snöfria med sopsaltare. Här är hela listan.

  • Publicerad 08:30, 1 dec 2018

Stockholms stad hade förra vintern på försök att sopsalta gågator på Norr Mälarstrand, S:t Eriksgatan och Sveavägen.

Nu står det klar att satsningen utökas.

Från och med den 1 januari 2019 kommer totalt elva gator att ingå i ett nytt sammanhängande pilotområde där sopsaltning ska användas som medel för att hålla trottoarer snöfria för fotgängare.

Trafikkontoret har tidigare kritiserat de försök som gjordes förra vintern.

"Ökad risk för halka"

"Försöken visar primärt att det finns utmaningar med metoden att använda borste eller plog och saltlösning på trottoarer, exempelvis en ökad risk för halka efter snöfall eller vid vattenansamlingar från stuprör", står det bland annat i deras bedömning.

De hänvisar också till att det ojämna gatuunderlag och de hinder som vanligtvis förekommer på gångbanor försvårar möjligheten att få ett fullgott resultat.

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har ändå valt att gå vidare. Och nu står det alltså klart att de fem miljoner kronor som avsatts i 2019 års budget på försöket nu kommer att omfatta totalt elva gator.

– Vi vet att det blir besvärligt när det är saker i vägen och trånga trottoarer, att det finns tillfällen då sopsaltningen inte tar fullt ut. Men det är samma sak när man plogar. Så vi utökar testerna helt enkelt, barnsjukdomar finns i alla nya system och nu får vi titta på hur de går att lösa, har han tidigare sagt till StockholmDirekt.

Helldén (MP): "Trottoarer ska röjas snabbare"

Här kommer trottoarerna att sopsaltas

Försök med start den 1 januari 2019 kommer att ske på följande gator:

Gävlegatan

Vanadisvägen

Hälsingegatan

Norra Stationsgatan

Dalagatan

Norrtullsgatan

Odengatan

Sveavägen

Sankt Eriksgatan

Karlbergsvägen

Norr Mälarstrand, gångbana i park (parallellt med cykelbana)