Förslaget om tiggeriförbud kan komma att gälla

Klart: Här vill Täby införa tiggeriförbud

Under onsdagen har gruppledarna i kommunstyrelsen gått igenom den utredning som gjorts gällande förslaget till tiggeriförbud i kommunen. Här är platserna där det kommer att gälla – om förbudet blir verklighet.

  • Publicerad 12:05, 12 sep 2019

Som TäbyDirekt tidigare skrivit om så vill M och KD införa ett tiggeriförbud på vissa platser runt om i Täby. I början av sommaren fick kommundirektören i uppdrag att utreda möjligheterna för ett kommande förbud. Nu i veckan blev utredningen klar.

– Nu är vi ett steg närmare. För oss är det, som vi sagt tidigare, en trygghetsfråga, säger Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Om förslaget från M och KD klubbas igenom kommer en ändring i kommunens ordningsföreskrifter att ske. Förbudet kommer då gälla både aktivt, alltså att man går runt och ber om pengar, och passivt tiggeri, vilket innebär att man sitter stilla.

Det kommer även att gälla ett förbud mot insamling av återvinningsavfall och pantburkar vid kommunens återvinningscentraler och platser runt dessa, så som parkeringar och utanför entréer.

Beslut senare i september

Förslaget är att det ska gälla på elva platser där det går att återvinna och panta. Platserna är Arninge handelsområde, Flygbacken Hägernäs, Frestavägen korsningen Disavägen, ICA Dragonen Vallatorp, ICA Stop Bergtorpsvägen, Lidl Enhagsvägen, parkeringen vid Nytorps industriområde, Studievägen i Lahäll, Södervägen/Bergtorpsvägen, Ullnastrand/Ullnavägen och Åkerbyvägen 96.

Förbudet ska även gälla vid närliggande parkeringsplatser och entréer.

Sedan tidigare står det i kommunens ordningsföreskrifter att tillstånd krävs vid insamling av pengar i bössor eller liknande, om detta inte sker ihop med en tillställning. Insamling av pengar i form av gatumusik kräver inget tillstånd.

Bryter man mot ordningsföreskrifterna så kan man dömas till böter.

Förslaget kommer att tas upp på kommunstyrelsen den 23 september för att senare gå vidare till kommunfullmäktige.

Så gick utredningen till

Synpunkter har hämtats från polismyndigheten, berörda fastighetsägare och verksamhetsutövare, samt internt inom kommunen.