Nytt. Såhär ska badet se ut när det är klart sett från Bergtorpsrondellen. Foto: Norconsult

Klart: Inga rutschkanor på nya badhuset i Täby

I går togs beslut på kommunstyrelsen om vem som ska leverera det nya badhuset i Täby. För att hålla budget stryker man rutschkanor på utsidan.

  • Publicerad 14:18, 3 mar 2020

Det viktiga är att vi har ett badhus där man kan lära sig simma, det ska inte vara ett vattenpalats.

Det nya badhuset som kommunen har diskuterat i många år kommer snart att börja byggas. I går tog kommunstyrelsen i Täby ett så kallat antagandebeslut, vilket innebär att man har bestämt leverantör.

– Vi är glada över att vi äntligen kan fatta beslut efter tio, elva år. Tibblebadet som byggdes på 1970-talet går inte att lappa och laga längre, säger Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Byggstart i april

Det nya badhuset på 10 500 kvadratmeter kommer att ligga vid Bergtorpsrondellen i Täby Park och Cobab Sverige AB blir leverantör.

I badet kommer det att finnas en 50-meters bassäng med tio banor, varav åtta av dem ska användas för tävling. Badet kommer även att ha två multibassänger med höj- och sänkbar botten.

– Byggstart kommer att bli i april, det ska vara ett bad för personer från noll till hundra år, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Utomhusrutschkanor blir inte av

Badet kommer att kosta nästan en halv miljard kronor och kunna ta emot 350 000 besökare per år. Sedan länge har det funnits planer på att badet ska få en touch av äventyrsbad i form av en familjedel, med barnbassäng, vattenpist och utomhusrutschkanor. Allt i vikingatema.

Men under gårdagen beslutades det att utomhusrutschkanorna stryks, de var helt enkelt för dyra. Enligt Erik Anderson skulle de ha kostat 30 miljoner kronor att bygga.

– Det viktiga är att vi har ett badhus där man kan lära sig simma, det ska inte vara ett vattenpalats. Det är viktigt att hålla budget i ett så här stor projekt, säger han.

Klart: Nya simhallen i Norrort har klubbats

Socialdemokraterna menar i sin tur att rutschkanorna behövs och tycker beslutet skulle diskuterats över partigränserna.

– Kultur- och fritidsnämnden som har beställt badhuset har inte fått möjlighet att ta ställning till ändringarna, vilket jag tycker är ett märkligt förfarande, säger Camilla Henricsson Bajas (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Socialdemokraterna ville återremittera ärendet och se att budgeten för badet höjs, vilket även även Sverigedemokraterna ville. Men detta kommer inte att ske.

– Det skulle göra badet mer attraktivt, främst för barn och unga, och det skulle gynna hela nordostsektionen. De har heller inte gjort någon konsekvensanalys där man tittar på förlorade intäkter när man tar bort rutschkanorna, säger hon.

I december förra året klubbade kultur- och fritidsnämnden vad det skulle kosta att gå in i nya badet. För vuxna kommer priset att ligga på 120 kronor och för unga mellan 50 och 70 kronor. Alla barn som är under tre år går in gratis. Priserna kommer att vara högre än på nuvarande Tibblebadet.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

– Vi kommer att hålla samma priser som gäller på liknande bad i landet, säger Birgitta Kaasik.

Senhösten 2022 förväntas det nya badet öppna för allmänheten, men vem som kommer att driva det är ännu inte klart utan ska ut på upphandling.

Klart. Det blir inga rutschkanor på det nya badet i Täby, de blev helt enkelt för dyra enligt kommunstyrelsen. Foto: Norconsult

Lekdel. Familjedelen i badet ska få ett vikingatema, med vattenpist och pooler. Foto: Norconsult

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt