Rörligt. De nya LED-skyltarna kommer att förutom tid och temperatur visa rörliga annonser. Foto: Atracta

Klart: Klockan tillbaka på Katarinahissen

Efter fyra års uppehåll – gör den lysande på Katarinahissen comeback.

  • Publicerad 08:30, 1 nov 2018

Sedan 2014 har Katarinahissen varit utan sin ikoniska klocka. Men nu ska fastighetsägaren Atrium Ljungberg tända ljusskylten vid Slussen igen.

I morgon fredag 2 november sker den första testkörningen och från och med måndag förväntas allt lysa som det ska. Det meddelas i dag.

Cyklist-kravet på Slussen: Ge oss tillbaka klockan!

– Nu kan man höja blicken och titta på klockan igen, säger Slussenprojektets talesperson Eva Rosman.

Skyltarna monterades ned i samband med att Slussen-renoveringen inleddes för fyra år sedan. Sedan dess har staden fått ett och annat samtal med frågor om när de ska sätta upp igen, detta trots att Stockholms stad inte har något formellt ansvar för dem.

– Det är framför allt tiden och temperaturen som folk har saknat. Det är det första folk har nämnt när man har pratat om Katarinahissen, säger Eva Rosman.

Klockan på Katarinahissen kommer tilbaka – men det dröjer

Skyltarna som nu monteras upp består av flera LED-skärmar som förutom tid och temperatur även ska visa reklam och rörliga annonser. Driften kommer att skötas företaget Atracta som tar in annonsörer för att finansiera drift och skötsel av Katarinahissen när den väl öppnar om några år.

Fler skyltar förr om åren

– Vi har förstått att en del kanske kommer att reagera och ha synpunkter på utformningen. Men Katarinahissen har alltid haft skyltar, och för många år sedan var de betydligt fler än vad som ska visas nu, säger Eva Rosman.

– Men det är inte vi som ansvarar för dem, det är fastighetsägaren. Däremot hoppas vi kunna använda dem ibland för att få ut information om utbyggnaden av Slussen, säger hon.

Det blev nyligen klart att Atrium Ljungberg förvärvar KF-huset vid Slussen där Katarinahissen ingår av Folksam, som tidigare har ägt fastigheten.