Tekniska nämndhuset på Fleminggatan på Kungsholmen ska renoveras, trots tidigare Allianslöfte om att bygga bostäder på platsen, meddelar Dennis Wedin (M). Foto: Shaon Chakraborty/Pressbild

Klart: M svänger om Tekniska nämndhuset

Lagt kort ligger. Det grönblå styret river inte upp beslutet att renovera Tekniska nämndhuset trots tidigare löfte från Moderaterna om att bygga bostäder på platsen istället.

  • Publicerad 11:32, 21 nov 2018

Tekniska nämndhusets framtid har varit omtvistad de senaste åren. De rödgrönrosa klubbade till sist igenom att fastigheten ska renoveras och moderniseras för drygt en miljard kronor för att rymma cirka 1 400 av stadens egna anställda inom flera olika förvaltningar.

Men beslutet mötte hård kritik från Alliansen och Moderaterna i synnerhet. Vid beslutet tidigare i år lovade Joakim Larsson (M), nu stadsbyggnadsborgarråd, i kommunfullmäktige att ”det här ska vi ändra på efter valet. För här ska bostäderna ligga. Punkt.”

Tekniska nämndhusets framtid avgjord

Men så blir det inte.

Det meddelar Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd nu.

– Projektet är redan påbörjat och personalen behöver få besked om vad som gäller. Att riva upp det beslutet i det här skedet skulle vara olyckligt. Projektet har kommit för långt i processen, säger han men betonar att de står fast vid kritiken att bostäder hade varit bättre.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Däremot ska projektets kostnader följas extra noga framöver.

– Det är en stor investering och mycket skattepengar. Det är en del av mitt ansvar att arbeta för att det inte ska bli ytterligare fördyringar och att lokalerna kommer att användas så bra som möjligt, säger han.

Renovering av Tekniska nämndhusets skjuts på framtiden

Renoveringen har också redan startat för en dryg månad sedan enligt stadens hemsida och ska pågå till 2023. På kommande stadsbyggnadsnämnd finns även ett ärende om att godkänna ett tidsbegränsat bygglov för 33 arbetsbodar som ska placeras intill gång och cykelvägen längs med Klara Sjö med. Ärendet behandlas dock av Nacka kommun och bygglovet ska gälla fram till årsskiftet 2023/2024.

När beslutet togs öppnade förre stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) för att det kunde bli bostäder i delar av de fastigheter på tomten som frigörs efter renoveringen. Runt 100 nya bostäder skulle det kunna bli enligt tidigare uppgifter. Om det nya styret vill försöka öka det antalet, givet den tidigare kritiken, återstår att se.

– Jag har inget besked om det idag utan det får vi återkomma om.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vill flytta förvaltningar

Att flytta fler förvaltningar från innerstad till ytterstad är något de grönblå kommer att prioritera under mandatperioden, enligt Dennis Wedin.

– Det är en viktig del, och ett arbete som inleddes när alliansen senast styrde i staden. Det har fungerat framgångsrikt för de förvaltningar som har fått flytta. Jag bor själv i ytterstaden och tycker att stadens kontor ska finnas runt om i hela staden. Det skapar en i grunden mer levande stad och är rimligt sett ur ett kostnadsperspektiv, säger han.

Visa merVisa mindre