Stängde. I början av året stängde Matmissionen i Veddesta, men snart ska det öppnas en ny butik i Jakobsberg. Bild från butiken i Hägersten. Foto: Karoline Montero Araya

Klart: Matmissionen kommer tillbaka till Järfälla

I början av året stängde den sociala matbutiken Matmissionen i Veddesta. Men inom kort ska den öppna på nytt i Järfälla, denna gång i Jakobsbergs centrum.

  • Publicerad 10:22, 3 sep 2019

Tove Larsson, tf. verksamhetsområdeschef på Stockholms Stadsmission, utanför Matmissionen i Hägersten. Foto: Sacharias Källdén

Matmissionen är en så kallad social livsmedelsbutik och drivs av Stockholms stadsmission. Alla får handla i butiken, men butikens medlemmar, där det krävs att kunden går på exempelvis försörjningsstöd, får handla för en tredjedel eller mindre av butikens pris.

Utbudet då? Det består av donationer från livsmedelsbranschen, till exempel varor med korta datum, vilket också är ett sätt att minska matsvinnet.

Och butiken är efterlängtad, menar Tove Larsson, tf. verksamhetsområdeschef på Stockholms stadsmission.

– Det är superroligt att öppna i Jakobsberg. Vi hoppas såklart att våra gamla kunder kommer tillbaka, men också att nya kunder hittar till oss. Jakobsberg centrum känns väldigt bra kommunikationsmässigt, säger hon.

Billigare matbutik för socialt utsatta öppnar i Veddesta

Högt tryck på butiken i Hägersten

Sedan butiken i Veddesta stängde har vissa kunder istället letat sig till Matmissionens andra butik i Hägersten söder om stan.

– Vår personal i Hägersten får dagligen frågor om var och när vi ska öppna i norra Stockholm. Vi har kunder från hela länet, säger Tove Larsson.

Butiken kommer att nås genom Myrorna i Jakobsbergs centrum, och ska ligga på nedre plan i gallerian. Myrorna kommer att finnas kvar i en mindre del av bottenvåningen än tidigare, och resten kommer att utgöras av Matmissionen.

Matmissionen kommer innebära runt 15 platser för arbetsträning i butik, lager och transport. Planen är att butiken ska öppna före årsskiftet.

– Exakt när det blir beror lite på hur lång tid renoveringarna tar. Det har inte legat en livsmedelsbutik i lokalen tidigare, så det är ganska mycket som behöver göras för att vi ska kunna ha en bra verksamhet, säger Tove Larsson.

Hårt tryck på stans enda mataffär för ekonomiskt utsatta

Stockholm Direkt