Klart med nästa års hyror

Parterna är överens om Ekerö bostäders hyror. Det innebär en hyreshöjning på 1,95 procent. – Största fördelen är att vi slipper retroaktiv höjning, säger Ulf Bengtsson, tillförordnad vd för Ekerö bostäder.

 • Publicerad 08:13, 13 dec 2019

Det är allt för höga hyror överlag i hela Sverige.

Fjolårets förhandling slutade med att Ekerö bostäders snitthyra höjdes med 2,1 procent. Den 18 september satte sig Hyresgästföreningen och Ekerö bostäder ner för att diskutera hur hyrorna för nästa år skulle se ut.

Precis som tidigare år var de båda parterna en bra bit ifrån varandra när de möttes för en första dialog.

Fem sittningar krävdes innan beskedet kom i slutat av förra veckan. Då var parterna överens som en genomsnittlig hyreshöjning på 1,95 procent.

– Det var kärvt och besvärligt, säger Ulf Bengtsson.

Det kommunala bostadsbolaget yrkade på en höjning med 3,5 procent.

– Vi ser långsiktigt på förvaltningen och ser en ökning av byggpriser. Konsumentprisindex följer inte inflationen och prisökningstakten är ett dilemma, säger Ulf Bengtsson.

Han är glad att parterna nådde den gemensamma målsättningen att bli klara och kunna informera hyresgästerna i tid innan årsskiftet.

– Nu slipper vi en fortsatt förhandling och annars hade vi tvingats till en retroaktiv höjning och det hade inte varit trevligt, säger han.

Kicki Almlöv, ordförande i Hyresgästföreningen Bromma Ekerö, tycker att det var tuffa förhandlingar, men i god ton. Hyresgästföreningen yrkade på en ökning med maximalt 0,8 procent.

– Det är allt för höga hyror överlag i hela Sverige. Det är alldeles för många som tvingas söka bostadsbidrag och bostadstillägg och det är aldrig bra, säger hon.

Kicki Almlöv tycker inte att hyrorna matchar standarden i alla områden.

– Bland annat på Gustavavägen behöver det renoveras, säger hon.

För några år sedan förhandlades ett tvåårigt avtal fram, men nu gäller överenskommelsen bara för 2020. Det var Kicki Almlöv nöjd med.

– Då kanske vi slipper samma höjning för nästa år, säger hon.

Även Ulf Bengtsson tycker att en ettårig uppgörelse var bra, men av andra anledningar.

– Flera bolag gör så, men vi vet inte om det är värt risken med ett tvåårigt avtal om exempelvis ränteläget ändras, säger han.

Här är Ekerös minsta brandstation

Nyheter Hilleshög brandstation kan bli Sveriges snyggaste gräsklipparhus Brandvärnsmannen och Färingsöbon Michael Galmstedt har byggt sin brandstation Hilleshög i miniatyr. Nu kan hans minihus vinna Husqvarnas tävling "Sveriges snyggaste gräsklipparhus".tisdag 11/8 17:01

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt