Får vara kvar. Anneli Strömsten och Stefan Norberg har hela våren hoppats att de ska få vara kvar, trots att Melodybox verksamheten strider mot detaljplanen. Nu är det klart att de får fem år till i Hökmossen. Foto: Arkivfoto: Jannie Flodman

KLART: Melodybox får vara kvar i fem år

Nu är det klart: Melodybox måste inte stänga ner. Det privata kulturstället får fortsätta med konserter, kulturevenemang och fester i lokalen i Hökmossen i fem år till.

  • Publicerad 16:53, 13 jun 2019

SöderortDirekt har tidigare rapporterat att stadsbyggnadskontoret i elfte timmen ger Melodybox rätt att vara kvar i fastigheten i Hökmossen under en begränsad tid.

NYA PLANEN: Nu kan Melodybox räddas

Skälet är att det privata kulturstället nu har presenterat en långsiktig plan och visat att man 2024 tänker flytta sin verksamhet till Farstas nya stadsdel Telestaden.

Det är därmed förenligt med lagen för staden att ge Melodybox ett tidsbegränsat bygglov på fem år.

Ikväll klubbas det här formellt av stadsbyggnadsnämnden som därmed undanröjer det nedläggningshot som hängt över kulturstället hela våren.

Kulturborgarrådet: "En seger"

Beslutet välkomnas av kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

– Jag är så oerhört glad över att Melodybox nu får vara kvar och att en ny plats redan är på gång. Det här är en seger för stockholmarnas musik-, kultur- och nattliv. Hela Stockholm måste kunna få låta och leva, och här får inte krånglig eller stelbent byråkrati stå i vägen. I det här fallet lyckades man hitta en bra lösning, säger han.

Inför beslutet har grannar fått tycka till om Melodybox verksamhet och inte en enda negativ ståndpunkt har lämnats in till staden. Tvärtom har flera personer hört av sig och uttryckt sin uppskattning och sitt stöd för Melodybox.

En av Melodybox ägare, Stefan Norderg, sa inför kvällens beslut till SöderortDirekt att man ska fira detta men att det sen snabbt gäller att få fart på verksamhet igen.

Chockbeskedet för Melodybox – kan tvingas stänga direkt

Vårens osäkerhet har gjort att Melodybox inte har vågat ta emot nya bokningar, enligt Stefan Norberg.