Fullsatt på nämndmötet - igen. Foto: Eva Tonström

Klart: Mötesplatsen Valvet läggs ner

Besvikelse och ilska vädrades på årets sista möte hos stadsdelsnämnden. Många hade kommit för att försöka rädda mötesplatsen Valvet.

  • Publicerad 15:42, 16 dec 2019

Årets sista nämndmöte i Enskede-Årsta-Vantör var välbesökt - igen. Flera personer hade kommit för att stötta Valvet, mötesplatsen i Örby för personer med missbruk och psykiska funktionshinder som tidningen berättade om förra veckan.

Stadsdelen vill stänga populär mötesplats

Två personer som blivit hjälpta av Valvet att komma ur sitt beroende berättade hur mycket mötesplatsen betyder, och vädjade till politikerna att inte lägga ned verksamheten.

"Ny info om Bryggan"

Men det hjälpte inte, Valvet stänger som planerat sista december.

– Men vi behöver se till att Bryggan blir mer inbjudande. Det ni berättar här är ny info för mig, sade Gustav Johansson, (M), ordförande i nämnden, efter att ha fått veta av kvällens besökare att många på Bryggan i Högdalen, dit Valvet-personerna är hänvisade från 1 januari, är påverkade av droger.

”Man äter, duschar och sen går man ut och knarkar igen” som en besökare beskrev det.

Några mammor från Rågsved hade också kommit för att prata om sitt medborgarförslag till nämnden, där de önskar en lokal åt Rågsveds unga vuxna. ”Våra unga behöver sysselsättning och en bra fritid. Vi är oroliga att de kommer längre och längre bort från samhället genom att vara ute på nätterna och sova på dagarna och att deras yngre syskon, som har dem som förebilder, kommer att gå samma väg” sade de. Lokalen skulle kunna drivas av föräldrar med aktiviteter, matlagning och kultur, sade de.

Nämndens svar var att de inte kan hjälpa till med någon lokal, men att mammornas idéer kommer att fångas upp under samverkansarbetet som startar i Rågsved nästa år.