Nu är det klart. Nästa år tas första spadtaget för tvärbanans Kistagren. Såhär kan Solvallastationen komma att se ut. Foto: &Rundquist

Klart: Nu byggs tvärbanans Kistagren

Det blev ett ja till tvärbanans Kistagren under dagens landstingsfullmäktige. Det var det sista beslutet som behövdes för att den omdiskuterade satsningen nu ska kunna bli verklighet.

  • Publicerad 17:01, 13 dec 2016

Nu är det verkstad som gäller

Det har varit många turer och processen har dragit ut på tiden, men nu är det till sist klart: tvärbanans Kistagren blir av. Idag sa politikerna ja i den sista instansen - landstingsfullmäktige.

– Nu är beslut fattat och nu är det inte bara snack utan även verkstad som gäller här fram tills spadtaget ska tas nästa år, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Tvärbanans utbyggnad, som kommer att kosta 4,9 miljarder kronor, kunde till sist bli av genom en blågrön överenskommelse om att höja SL-kortet för att finansiera satsningen.

LÄS MER: Tvärbanan räddas av dyrare SL-kort

– Vi är väldigt glada över det här beslutet. Det möjliggör att personer som ska flytta in i områden där det byggs bostäder får en kapacitetsstark kollektivtrafik som också är klimatsmart, säger Malin Karlsson, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

"Efterlängtat" 

Socialdemokraterna ville att besparingar på konsulter istället för höjda SL-priser skulle finansiera utbyggnaden. Men Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd med ansvar för trafikfrågor, glädjer sig ändå åt dagens beslut.

– Äntligen har Moderaterna tagit sitt förnuft till fånga och rullat igång detta. Det är efterlängtat och betyder att vi nu kan bygga ihop storstadsregionen, säger hon.

En visionsskiss över tvärbanans station vid Bromma flygplats. Foto: &Rundquist

Trafikstart 2021

Den nya grenen ska gå mellan Norra Ulvsunda till Helenelund och ska byggas i två etapper. En första sträcka mellan Norra Ulvsunda och Ursvik beräknas starta för trafik år 2021 och Norra Ulvsunda till Helenelund år 2023. En tidsplan som av allt att döma ser ut att hålla, enligt Kristoffer Tamsons.

– Stora projekt som det här kräver såklart en insats av många för att få det på plats. Men ett beslut av det slaget som fattas idag är själva grunden för att det här ska gå att föra i mål, säger han. 

Medfinansiering

Tvärbanans Kistagren ska få åtta kilometer dubbelspår, 10 nya hållplatser, 20 spårvagnar och en ny uppställningshall i Rissne. Tre av de tio nya stationerna ligger i Bromma: Bromma Blocks, Bromma flygplats och Solvalla.

Längs med linjen, som går genom Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna, planeras det för 16 000 bostäder. Därför medfinansierar de tre kommunerna den nya och viktiga tvärbanesträckningen med sammanlagt en miljard kronor. Även staten finansierar projektet med cirka 600 miljoner kronor.

Stationerna på Kistagrenen

Norra Ulvsunda (befintlig)

Bromma Blocks

Bromma flygplats

Solvalla

Rissne

Ursviks torg

Ursvik norra

Ärvinge

Kista centrum

Kistamässan

Helenelund

Så förändras SL-taxan

Från och med 1 januari 2017 införs ett nytt biljettsystem som innebär att zonsystemet försvinner och ersätts med enhetstaxa.

Den 1 januari 2017 höjs också SL-kortet med 40 kronor.

2018 och 2019 kommer månadskortet att bli 3,3 procent dyrare per år.