Förbjuds. Nu har politikerna i Danderyd sagt sitt om tiggeri. Bilden är en arkivbild. Foto: Karin Nilsson

Klart: Nu införs tiggeriförbud i Danderyd

I går kväll röstade kommunfullmäktige i Danderyd om tiggeriförbud. Resultatet: ett klart ja.

  • Publicerad 09:21, 15 okt 2019

I går röstade 32 ledamöter i kommunfullmäktige ja till ett tiggeriförbud i Danderyd. Åtta röstade emot, och fem ledamöter avstod att rösta.

– Det var bra att förslaget vann bifall. Det är efterfrågat av många Danderydsbor, framför allt av äldre kvinnor, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Frågan om tiggeriförbud i Danderyd har uppmärksammats i hela Sverige. Redan klockan fem i morse blev hon väckt av telefonen för att göra intervjuer.

– Det är klart att det inte är en enkel fråga. Jag har funderat och landat i det här ställningstagandet. Jag önskar att vi inte behövde fatta beslut om det här, att det inte var ett bekymmer. Men nu är det ett bekymmer och då är det vårt ansvar att se till tryggheten och ordningen för alla kommuninvånare, säger Hanna Bocander.

Här kommer förbudet gälla

Hon menar att det inte handlar om att förbjuda fattigdom.

– Nej, det handlar om att vi tillsammans bestämmer vad vi får och inte får göra på allmän plats. Och om vi vill tillåta att några eller någon gör platsen till sin på bekostnad av andra, säger Hanna Bocander.

Det är genom att ändra de lokala ordningsföreskrifterna som man inför förbud mot att tigga. Förbudet kommer att gälla på återvinningsstationer och vid mataffärer i kommunen, samt vid Mörby centrum. Dessutom förbjuds alkoholförtäring vid Danderyds sjukhus.

Givet att länsstyrelsen också godkänner ändringen av föreskrifter gäller de med omedelbar verkan. 

– Det finns inga sanktioner annat än att man kan bli avvisad från platsen. Man begår inget brott genom att tigga men det strider nu mot våra lokala ordningsföreskrifter, säger Hanna Bocander.

Tiggeriförbudet splittrar majoriteten i Danderyd

Stockholm Direkt