NYÖPPNAR. Jan Lundkvist, baransvarig, och Johan Murén som nu slår upp portarna för nya Snottys i Hornstull, i gamla Cantina Reals lokal. Foto: Sophie Stigfur

KLART: Nu öppnar nya Snotty i Hornstull

Turerna har varit många sedan personerna bakom Snotty beslöt att ta över Cantina Reals gamla lokal vid Bergunds strand. Nu, ett år senare, har det blivit dags att slå upp portarna.

  • Publicerad 19:30, 14 maj 2019

Det var i början av 2018 som ägarna Sten Tjäder och Helena Åman efter en segdragen konflikt med hyresvärden AFA och klagande grannar, beslöt att starta ett nytt och större Snotty i Cantina Reals gamla lokal vid Bergsunds strand i Hornstull. Men i slutet av året fick de nobben av staden rörande serveringstillstånd, och beslöt att kasta in handduken.

"Levande kulturscen"

Stammisen Johan Murén, drivande bakom gruppen Rädda Snotty som samlat in 3600 namnunderskrifter, tog över baren för att driva den vidare i Snottys anda – med sin egen touch förstås. Nu har det äntligen blivit dags. Restaurangen, som heter Snotty Seaside, har just fått sitt tillstånd och öppnar under onsdagen.

Snotty öppnar vid Hornstull – trots allt

–  Musik och kultur kommer vara i fokus, vi har byggt en större scen i källaren som kommer bidra till att detta blir en levande kulturscen på Söder. På sikt hoppas vi även få till debatter om olika udda ämnen, det blir en politisk pub och kulturbar i ett, säger Johan Murén.

Johan, som själv har 30 år som dj i ryggsäcken, hyr lokalen av Sten Tjäder. Han har startat Kulturföreningen Knivsöder som förenar allt från punkband, experimentella magdansöser och teatersällskap, som kommer ta plats på Snottys scen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under det dryga år som lokalen stått tom har stammisar och vänner hjälpts åt att rusta upp den 250 kvadratmeter stora restaurangen. Och efterfrågan tycks finnas. Så gott som varje dag har nyfikna förbipasserande frågat när de öppnar.

Johan säger att han prioriterar en god relation med grannarna, inte minst med tanke på Snottys tidigare historia.

– Vi kommer inte ha några sena spelningar. Det är viktigt för oss att alla känner sig välkomna, och att vi kan bidra till att lyfta området på ett positivt sätt.

Maten kommer vara vegetarisk och vegansk. Planen på sikt är att ha öppet 11-01.

Historia

På grund av höga ljudnivåer som lett till klagande grannar, har hyresvärden Afa fastigheter velat vräka Snotty sedan 2015.

När nyheten att Snotty hotades av stängning kom ut, möttes den av starka protester. Nära 3 600 underskrifter samlades in för att rädda musikbaren.

Gamla Snotty på Skånegatan drivs fortfarande av Sten Tjäder men kommer att säljas, oklart till vem.

Mer om turerna:

Populär bar i SoFo kan tvingas flytta från Skånegatan

Vräkningshotet avvärjt: Snotty lär bli kvar på Skånegatan

Sportbar tar över hipsterkrog i SoFo

Populär restaurang vid Hornstull stänger

Regler sätter krokben för poppis Söderkrog

Här öppnar nya stora Snotty

KLART: Snotty flyttar inte till Hornstull

Snotty öppnar vid Hornstull – trots allt

Visa merVisa mindre