Klart nu – så ska Botkyrka styras

Socialdemokraterna bildar majoritet med Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Och kickar ut Vänsterpartiet. Det blev klart under morgonen. – S har varit mer intresserade av att kunna vara helt säkra på att behålla sina poster, snarare än vad man faktiskt ska kunna genomföra med sin nya majoritet, säger Mats Einarsson (V).

  • Publicerad 11:24, 21 sep 2018

Tolv år av rödgrönt samarbete i Botkyrka går i graven. Det står nu klart efter att en ny politisk ledning är klar. Det blir S tillsammans med KD, C, L och MP som kommer att styra kommunen de närmsta fyra åren. Tillsammans får de 38 mandat – de antal mandat som krävs för att få majoritet i kommunfullmäktige.

En bred majoritet med många starka krafter, menar Ebba Östlin (S), som nu säkrar ytterligare fyra år vid makten.

– Jag är väldigt glad att vi har flera partier i kommunen som är med och vill ta ansvar för Botkyrka.

Så nu byts ett rödgrönt styre ut mot ett blocköverskridande styre mellan S och de borgerliga småpartierna.

Hur kommer det här att påverka politiken i Botkyrka?

– Det är klart att det här kommer att påverka den politik vi för. Det tydligaste politiska området är äldreomsorgen. Vi är överens om att vi ska öka valfriheten och ska tillsätta en arbetsgrupp som ska titta på en Botkyrkamodell för hur det kan se ut, säger Ebba Östlin (S).

En fråga som alla – KD, C och L – gått till val på är att införa LOV, lagen om valfrihetssystem, inom äldreomsorgen. Men på Ebba Östlin (S), låter det inte som att det är aktuellt.

– Det finns olika modeller för hur man kan öka valfriheten utan de stora nackdelar som LOV har, säger Ebba Östlin.

Tycker du att det finns fördelar för er att göra er av med Vänsterpartiet?

– Det är klart att man i alla majoriteter måste ge och ta. I vissa frågor som vi har velat se förändringar har de sagt nej, till exempel i valfrihetsfrågan i äldreomsorgen, säger Ebba Östlin (S).

Men Vänsterpartiets gruppledare Mats Einarsson är besviken och menar att S nu tar ett kliv högerut. Det hade varit möjligt för de rödgröna att styra i minoritet, menar han.

– S, V och MP har visserligen förlorat majoriteten i kommunfullmäktige, men vi skulle kunna vara ett starkt minoritetsstyre. De borgerliga partierna, även inklusive Tullingepartiet, är en mindre konstellation än de rödgröna partierna. Det hade varit möjligt med ett minoritetsstyre på samma sätt som det fungerat i många andra kommuner, säger Mats Einarsson, kommunalråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Botkyrka. 

Gick framåt - förlorade makten

Vänsterpartiet var det enda parti av de rödgröna partierna i Botkyrka som gick framåt i valet. Från 7,1 procent i valet 2014 till 9,1 procent i årets val, medan S och MP backade. Men MP som förlorade mer än hälften av sitt väljarstöd får alltså sitta kvar vid makten.

– Det är tydligt att S har varit mer intresserade av att kunna vara helt säkra på att behålla sina poster, snarare än av vad man faktiskt ska kunna genomföra med sin nya majoritet. Med tre borgerliga partier som samarbetspartners och utan Vänsterpartiet finns en uppenbar risk för utförsäljningar och privatiseringar av välfärden i kommunen, säger Mats Einarsson (V) i pressmeddelandet.

Att det skulle bli ett högerstyre i Botkyrka nu är skrämseltaktik från V, menar Ebba Östlin (S).

– Jag förstår att man vill måla upp en bild av att vi sålt ut oss till höger, men vi är ett mittenstyre, säger Ebba Östlin (S).

Han säger att Vänsterpartiet nu förbereder sig för fyra års offensiv.

– Är det något som S borde ha lärt sig vid det här laget så är det att den typen av borgerlig politik fungerar oerhört dåligt. Vänsterpartiet förbereder sig nu för fyra års offensiv och konstruktiv opposition, säger Mats Einarsson. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mats Einarsson (V) är besviken över Socialdemokraternas högergir. Foto: Kalle Larsson

Valresultatet i Botkyrka kommun:

Moderaterna: 15,2% (12)

Centerpartiet: 3,3% (2)

Liberalerna: 3,9% (3)

Kristdemokraterna: 8,1% (6)

Socialdemokraterna: 30,9% (23)

Vänsterpartiet: 9,2% (7)

Miljöpartiet: 4,9% (4)

Sverigedemokraterna: 11,5% (9)

Tullingepartiet: 12,4% (9)

Siffran i parentes anger antal mandat, siffran är preliminär. Totalt har Botkyrkas kommunfullmäktige 75 platser, för egen majoritet krävs alltså att ett parti eller block får 38 mandat.

Källa: Valmyndigheten, preliminärt valresultat