Utomhuskana. På utsidan kommer det att finnas två utomhusrutschkanor. Illustration: Täby kommun

Klart: Nya simhallen i Norrort har klubbats

Nu har nästa steg mot en ny simhall i Täby tagits. I veckan klubbades detaljplanen igenom i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 12:01, 25 apr 2019

Nu hoppas vi att vi i framtiden kommer att få arrangera större tävlingar

Det har varit många vändor gällande den nya simhallen i Täby och arbetet med att förverkliga idén har pågått i ungefär tio år. Igår togs beslutet att godkänna detaljplanen i kommunfullmäktige – ett beslut som gjorde många glada.

– Jag är jätteglad eftersom vi har hållit på med det här väldigt länge. Det är bra för Täbyborna och för de angränsande kommunerna, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

I det nya badhuset på 10 500 kvadratmeter kommer det att finnas en 50-meters bassäng med tio banor, varav åtta av dem kommer att användas för tävling. Badet får även en touch av äventyrsbad i form av barnbassäng, vattenpist och utomhusrutschkanor.

Det kommer även ha två multibassänger med höj- och sänkbar botten. Den ena bassängen kommer att vara 6 gånger 12,5 meter och den andra 8 gånger 16,67 meter.

Budget på nära en halv miljard

Tanken är att simhallen ska stå helt klar 2022 men först ska det ut på upphandling. Budgeten är utökad till 490 miljoner kronor.

– Det är så otroligt mycket teknik och tanken är att simhallen ska hålla i femtio år. Vi säkerställer nu en budget på 490 miljoner kronor, men vi får se vad det blir när vi går ut på upphandling. Vi har tittat på andra kommuner som har liknande bad och då har vi fått fram den här summan, säger hon och fortsätter:

– Det kommer vara ett bad som passar alla åldrar och familjer.

Tävlingssim. Badhuset utrustas med en 50-meters bassäng med tio banor, varav åtta av dem kommer att användas för tävling, något som Täby sim hoppas ska sätta Täby på kartan. Foto: Täby Kommun

Kan arrangera tävlingar

I badet kommer det även att finnas gym, kafé och konferensrum. Vid bassängerna ska det byggas 192 fasta läktarplatser och 108 mobila läktarplatser – något som betyder mycket för Täby sim som varit engagerade i beslutet under lång tid.

– Det viktigaste för oss är storleken på bassängen. Nu hoppas vi att vi i framtiden kommer att få arrangera större tävlingar och skylta med att vi har en av Sveriges bästa simhall, säger Mats Lennerthson från Täby sim.

På platsen pågår just nu arbeten, men enligt Birgitta Kaasik (M) har det inte med simhallen att göra.

– Det är en etableringsplats för fjärrvärmearbete för Täby park det har inget att göra med, säger Birgitta Kaasik.

När sätts spaden i marken?

– Om upphandlingen går som den ska så blir det första kvartalet 2020.

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul har laddat i veckor: ”Det är en kul fiskeform” Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.fredag 16/8 15:53

Klart: De blir nästa restaurang i Täbys deli

Nyheter "Jag tror att vi kompletterar varandra bra" Nu får Täby centrums nya matdel tillökning. Den här gången är det dumplings och te som gäller.fredag 16/8 11:44
Stockholm Direkt