Vision. Så här vill sjukhuset att deras nya entré ska se ut när sjukhuset har byggts ut. Foto: Nyréns Arkitektkontor

KLART: Nytt sjukhus får byggas på Södermalm

Trots grannprotesterna – nu får Ersta diakoni rätt att bygga ut sitt sjukhus på Södermalm. Nästa år rivs delar av dagens sjukhus.

  • Publicerad 13:10, 8 sep 2017

Ersta nya sjukhus får byggas. Det står klart sen Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte pröva detaljplanen för det nya sjukhuset.

Det betyder att den tidigare domen från mark- och miljödomstolen står fast. Den ger grönt ljus för det nya huset på 18 000 kvadratmeter med fler vårdplatser, fler studieplatser för sjuksköterskor och utökade möjligheter att bedriva forskning.

Gåvor ska bekosta Erstas nya sjukhus

Härmed avslås de sista överklagandena från sjukhusets grannar, som bland annat hävdat att deras bostadsrätter skulle sjunka i värde på grund av minskat ljusinsläpp och försämrad utsikt om Ersta byggs ut.

"Viktigt att allmänna intresset går före"

Jan-Åke Zetterström, sjukhuschef på Ersta diakoni, konstaterar att sjukhuset redan tidigt i processen sänkte den nya byggnaden för att tillmötesgå synpunkter. Nu är husets högsta del åtta våningar och de övre våningarna är indragna.

Jan-Åke Zetterström är inte förvånad att sjukhuset nu får rätt att bygga.

– Men det är jätteskönt att den här delen av processen är över. Att bygga i Stockholms innerstad är en utmaning var man än bygger. Här är det viktigt att det allmänna intresset går före särintresset, säger han.

Mark- och miljööverdomstolens beslut innebär att Ersta diakoni nu kan gå vidare i byggprocessen. En bygglovsansökan är inlämnad.

Nu avgörs framtiden för sjukhus på Södermalm

Rivningar nästa år

Det har gått fem år sedan Ersta sjukhus på Södermalm ansökte om att få expandera verksamheten.

Nästa steg är att börja riva delar av dagens byggnad, troligen i början av nästa år. Det är det nuvarande psykiatrihuset och hospicet vid Folkungagatan som ska bort. Sen planeras bygget till 2019 och 2020.

Sjukhuset beräknas kunna börja användas i början av 2021. Då flyttas dagens sjukhusdel mot Fjällgatan från lokaler som är över 100 år gammal till det nya sjukhuset.

– Det går inte att fortsätta att lappa och laga. Vi vill bedriva modern sjukvård och det behöver vi göra i nya moderna lokaler. Sen påbörjas en renovering och ombyggnad av delen mot Fjällgatan, säger Jan-Åke Zetterström.

Här hoppas Ersta diakoni senare bland annat kunna öppna upp för äldreomsorg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.