Påverka. Ahmed Abdirahman har grundat politikerveckan i Järva och hoppas kunna minska avståndet mellan rikspolitiker och boende i Järva. Bilden är tagen när Järvaveckan gick av stapeln för två år sedan. Foto: Mikael Andersson

Klart: Så blir årets Järvavecka

Nu närmar sig årets politikervecka på Spånga IP! Det är tredje året som Järvaveckan anordnas och som partiledarna håller tal i Järva. I år är intresset från företag och myndigheter rekordhögt, berättar arrangören.

  • Publicerad 16:55, 25 mar 2019

Nu är det snart tre år sedan Ahmed Abdirahman grundade Järvaveckan – Stockholms egna politikervecka som kan liknas vid den i Almedalen.

Under veckan 12-16 juni bjuds politiker, företag, organisationer, myndigheter, föreningar och medborgare in att samlas på Spånga IP – för att lyssna när partiledarna från våra riksdagspartier, samt Feministiskt initiativ, håller tal. I år kommer talen också översättas till arabiska, somaliska och engelska.

Man kan även mingla runt bland utställarna – som i år är rekordmånga.

Intresset växer – 70 fler utställare

Förra året hade 30 företag, myndigheter och organisationer anmält sig vid den här tidpunkten. I år är det 100, däribland polisen, Försvarsmakten, MTR och KTH. Att intresset växer gör grundaren väldigt glad.

– Det känns otroligt givande och viktigt. Det visar att alla vill ta ansvar, både myndigheter, organisationer, företag och politiker. Det visar att vi är på rätt väg och att företag och myndigheter förstår att det måste vara ett hållbart och långsiktigt arbete om vi ska bryta ett utanförskap som pågått så länge, säger Ahmed Abdirahman.

Han hänvisar till evenemangets grundsyfte som är att minska segregationen mellan medborgarna, samhället och politikerna.

– Vårt mål är att så många som möjligt i lokalsamhället ska få alla förutsättningar för att ta sina frågor till myndigheter, politiker eller företag. Det är något som gynnar hela samhället, säger Ahmed Abdirahman.

38 besökare fick heltidsjobb

Under veckan kommer det vara stort fokus på arbetsmarknaden och det kommer även gå att göra jobbintervjuer på plats. Förra året fick 38 personer heltidsjobb på MTR efter att ha besökt Järvaveckan.

Arrangören berättar vidare att veckan i år kommer pågå i fem dagar istället för nio. Det innebär att vissa politiker får dela på tal-dagarna.

Anledningen är dels att de efter förra året fick feedback från deltagare och besökare om att Järvaveckan var för lång, och ville lyssna på det. Dels beror det på att de vill intensifiera veckan med partiöverskridande målgrupper som med större sannolikhet får mötas.

– Vi gör det för att bygga broar så fler får möta varann. Det blir mer intensivt när olika målgrupper som inte får träffas annars får möjlighet till det, säger Ahmed Abdirahman.

Som StockholmDirekt tidigare har skrivit om kommer Västerortsartisten Imenella från Tensta att inviga veckan. Just nu för man en dialog med flera lokala artister men ännu ger inte arrangörerna ut vilka.

De uppmanar även fler ideella föreningar i området att höra av sig om de vill delta.

Järvaveckan 2019: Program för partiledartalen

Onsdag 12 juni

17.50: Farida Al-Abani (Fi)

18.30: Annie Lööf (C)

19.30: Isabella Lövin (MP)

Torsdag 13 juni

18.30: Ebba Busch Thor (KD)

19.30: Jonas Sjöstedt (V)

Fredag 14 juni

18.30: Jan Björklund (L)

19.30: Jimmie Åkesson (SD)

Lördag 15 juni

18.30: Stefan Löfven (S)

Söndag 16 juni

18.30: Ulf Kristersson (M)

Hon tar över gamla järnaffären i Spånga

Nyheter Ny butik öppnar i anrika lokalen Nu står det klart vad som ska hända med gamla järn- och färgbutikens lokaler i Spånga centrum. Om några veckor öppnar här en second hand-affär med barnkläder, leksaker – och kaffe.tisdag 15/10 16:40

Kvinna avled efter fall från bro – inget åtal väcks

Nyheter Hann aldrig förhöras I mitten av september larmades polis om att en kvinna hamnat i vattnet vid Ulvsundabron. Omständigheterna gjorde att hennes pojkvän först misstänktes för mordförsök. Men kvinnan avled nyligen av sina...tisdag 15/10 10:49

Vi är Västerort

Stockholm Direkt