I slutet av året startar upprustning av Ormängstorget och stråket till Hässelby gårds torg. Obs genrebilder. Foto: Andreas Enbuske/Charlotte Årling

Klart: Så blir nya minitorget i Hässelby gård

Ormängstorget i Hässelby gård ska få ett ansiktslyft. Bland annat planeras det för en ny lekplats och ny konst som boende får tycka till om.

  • Publicerad 10:37, 20 aug 2018

På torsdag den 30 augusti väntas det slutgiltiga beslutet för upprustningen av Ormängstorget och stråket mellan det och Hässelby gårds torg klubbas i trafiknämnden. 17,5 miljoner kronor väntas notan landa på, varav fem miljoner kommer från Boverket.

– Det är ett av projekten som ingår i "Ett grönare Stockholm". Ormängstorget och stråket är två platser där vi behöver en skapa en tryggare och bättre miljö för att få fram de gröna värdena som kanske inte märks av idag, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Belysning och lekplats

På listan över åtgärder hittas en lekpark, nya sittmöbler, ny belysning på både Ormängstorget och i gångtunneln på vägen mellan de bägge torgen samt nya cykelställ. Dessutom ska boende få vara med och tycka till om konsten som ska piffa upp platserna, genom projektet "Konst händer".

– Statens konstråd gör det tillsammans med staden centralt och stadsdelen som kommer att hålla medborgardialoger om utsmyckningarna. Tanken är att konsten ska göras tillsammans med boende och civilsamhället, säger Daniel Helldén.

Arbetet med upprustningen kickar igång i slutet av året och beräknas vara klart under 2020.

Även det stora torget i Hässelby gård ska rustas upp med bland annat ny belysning och fler sittplatser, men det sker inom ramen för ett annat projekt.

LÄS ÄVEN: Här är parkerna i Hässelby-Vällingby som snyggas upp

Här är planen

Ormängstorget:

Renovering av växtbäddar för befintliga träd. Regnvatten samlas och leds till växtbäddar.

Central yta med planteringar, sittplatser, utrymme för spontanboule eller andra aktiviteter/möblering.

Ny belysning.

Nya cykelställ mot Ormängsgatan.

Trafiksäkerheten på torget förbättras genom att den centrala ytan bebyggs. Torget rustas ända ut till trottoaren, övergångstället breddas och utfarterna från närliggande fastigheter ses över.

Stråket:

Ny lekyta med gungor, sandlek och lekskulpturer.

Nya sittplatser.

”Konst händer”, ett konstprojekt av och med Statens konstråd som ger röst åt dagens generation i Hässelby.

Ny sittplats och entré i vad som idag är slitet gräs.

Ny belysning.

Gestaltning av gångtunneln, ny belysning.

Omdragning av gångväg.

Dialog med fastighetsägare och reglering av trafiken och parkering.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt