Stockholmshus. På Bjursätragatan 26 bygger Familjebostäder ett Stockholmshus med 70 kommunala hyresrätter. Huset är det första Stockholmshuset som blir klart. I april 2019 börjar inflyttningen. Dennis Wedin (M) tycker att hyrorna blir för höga. Foto: Johann Bernövall / Pressbild

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms "billiga" hus

De prispressade kommunala hyresrätter som byggs i så kallade Stockholmshus blir dyrare än utlovat, visar den förhandling som nyligen avslutats för ett nytt Stockholmshus i Rågsved.

  • Publicerad 20:00, 12 dec 2018

Stockholmshus var en av Vänsterpartiets hjärtefrågor under föregående mandatperiod. Satsningen innebär att stadens kommunala bostadsbolag byggt enkla hyresfastigheter i en prispressad tillverkningsprocess för att få ner hyresnivåerna.

Enligt tidigare utsagor från dåvarande bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) ska en normaltrea kosta mellan 7 500 och 10 500 kronor per månad.

Men den låga nivå går inte att hålla. Åtminstone inte för de 70 lägenheter som byggts i Stockholmshus på Säterhöjden i Rågsved där hyran nu förhandlats färdigt mellan Hyresgästföreningen och Familjebostäder.

Stadens "billiga" hyresrätter blir dyrare än tänkt

När huset står klart för inflyttning i april 2019 kommer treorna som är mellan 74 och 79 kvadratmeter att kosta mellan 10 964 kronor och 11 769 kronor i månaden enligt det färdigförhandlade underlaget.

Det nya bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) är inte nöjd.

– Stockholmshusen har vi alltid tyckt varit ett intressant projekt och syftet har varit att bygga för att få fram lägre hyror. Men oron över att man inte kommer att få fram de lägre hyrorna visar sig nu tyvärr stämma. Hyrorna ska vara lägre än så här, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Den grönblå majoriteten ska nu ge Familjebostäder i uppdrag att analysera bygget med syfte att komma fram till varför kostnaden blivit högre än tänkt och hur den kan pressas ytterligare vid kommande projekt.

– Vänsterpartiet har nästan utlovat Stockholmshus som en quick fix för lägre hyror. Nu ser vi det första resultatet och det är inte tillräckligt bra. Det är i princip en tusenlapp över det man lovat, säger Dennis Wedin.

Inga påbörjade projekt med Stockholmshus ska avbrytas och det finns enligt Dennis Wedin inga planer på att sluta jobba för att fortsätta bygga prispressade hyresrätter i allmännyttan.

Vilken hyresnivå tycker du vore rimlig för en normaltrea i ett Stockholmshus?

– Jag låter bli att ge någon konkret siffra men det jag kan konstatera är att vi vill bygga billigare och få ner hyrorna. Vi ser att det är för dyrt att bo i Stockholm i dag, säger Dennis Wedin.

De första Stockholmshusen snart klara

Clara Lindblom, gruppledare för Vänsterpartiet, instämmer i att hyresnivåerna bör utvärderas.

– De här bostäderna kommer ha lägre hyra än andra nybyggda hyresrätter i området, men vi hade så klart velat att den skulle blivit ännu lägre. Nu gäller det att bostadsbolagen utvärderar sitt arbete och ser hur de kan pressa hyrorna ännu mer nästa gång. Det här är trots allt bara första försöket, säger hon i en skriftlig kommentar.

Visionsskiss. Säterhöjden ligger mellan Bjursätragatan och Stövargatan på höjden ovanför Rågsveds tunnelbanestation. Foto: Familjebostäder

Så blir hyrorna i Stockholmshuset på Sätrahöjden i Rågsved

Bjursätragatan 26, tre exempel på lägenheter och hyresnivåer:

1 RoK, 34 kvm: 6 189 kr/månad

3 RoK, 77 kvm: 11 318 kr/månad

4 RoK, 93 kvm: 12 821 kr/månad

Källa: Familjebostäder

Här byggs Stockholmshus

Alla Stockholmshus som befinner sig någonstans i byggprocessen

Hässelby-Vällingby

3 projekt

Spånga-Tensta-Rinkeby

1 projekt

Bromma

2 projekt

Hägersten-Liljeholmen

3 projekt

Skärholmen

2 projekt

Älvsjö

4 projekt

Enskede-Årsta

2 projekt

Vantör

7 projekt

Farsta-Larsboda

4 projekt

Skarpnäck

2 projekt

***

Planerade byggstarter under 2019

Farsta: 125 lägenheter. Detaljplan överklagad.

Hammarbyhöjden: 80 lägenheter. Detaljplan har vunnit laga kraft.

Solberga: 70 lägenheter. Detaljplan har vunnit laga kraft.

Farsta: 90 lägenheter. Där har detalpalnjen vunnit laga kraft.

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08