Nästa år blir det en ny nattbusslinje som ska gå i en ringlinje i Järfälla, meddelar den blågröna majoriteten i landstinget. Foto: Mikael Andersson

Klart: SL sätter in ny nattbuss i Järfälla

Den blågröna majoriteten i landstinget satsar 160 miljoner kronor på att bygga ut busstrafiken under 2019. För Järfällas del innebär det bland annat en ny nattbusslinje som trafikerar Viksjö, Veddesta, Barkarby och Barkarbystaden.

  • Publicerad 10:43, 9 nov 2018

HELA LISTAN: Här är SL:s alla nya busslinjer i Stockholm 2019

StockholmDirekt har tidigare berättat om planerna på att införa en ny nattbusslinje i Järfälla, som ska gå i en ringlinje: Jakobsberg-Viksjö-Veddesta-Barkarby-Barkarbystaden-Jakobsberg.

När den blågröna majoriteten (M, L, C, KD, MP) i landstinget nu presenterar sin plan för busstrafiken nästa år står det klart att den nya nattbusslinjen, som får namnet 590, ska tas i trafik. Förändringarna kan börja gälla redan 9 december i år.

Planen är att 590-bussen ska invänta de resenärer som anländer till Jakobsberg med nuvarande nattbusslinje 591. Den får i sin tur ändrad sträckning från Spånga till Jakobsberg, och kommer inte längre att gå genom Viksjö, vilket gör att resvägen till Jakobsberg och vidare Kallhäll blir runt 12 minuter kortare (se faktaruta).

– Järfälla har i sina inspel till landstinget specifikt efterfrågat utökad nattrafik, som en del i att öka tryggheten för resenärerna, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd.

Förslaget: Barkarbystaden kan få sin första nattbuss

Fler avgångar på 567:an

Den andra förändringen i busstrafiken blir att linje 567 mellan Jakobsberg och Sollentuna får utökad turtäthet och kommer att gå med 15-minuters trafik vardags-och helgkvällar.

– Kollektivtrafiken i Stockholm har historiskt sett varit byggd utifrån centrala Stockholm, men nu förstärker vi möjligheterna att göra resor på tvären, säger Tomas Eriksson.

Planen är också att en BRT-linje, alltså tre batteridrivna snabbussar, ska börja trafikera Barkarbystaden-Akalla någon gång under 2019. En resa som beräknas ta sju minuter.

– Vi jobbar tätt ihop med Järfälla kommun, och BRT-linjen är en jättesatsning med en helt ny typ av kapacitetsstark kollektivtrafik, säger Kristofer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Här ska SL köra fler bussar nästa år

Viksjös nya busslinjer rör upp känslor

Förändringarna i Järfälla

Nattbussarna

Ny sträcka på linje 591 efter hållplats Byleden: Lärkvägen, Viksjöleden, Frihetsvägen, Jakobsbergs station och därefter ordinarie linjesträckning.

Ny Nattlinje 590: Jakobsbergs station, Västerby, Slåttervägen Viksjö gård, Lantmäterivägen, Såningsvägen, Tröskvägen norra, Tröskvägen södra, Bondevägen, Kassavägen, Elektronikhöjden, Kontovägen, Veddesta gård, Veddestavägen, Barkarby skola, Stora torget, Herrestavägen, Barkarby Handelsplats, Säby gård, Aspnäs skola, Drabantvägen, Jakobsberg station.

Linje 567 Jakobsberg-Sollentuna

Linjen får utökad turtäthet till 15-minuterstrafik vardags- och helgkvällar. Den får också en ny dragning över gamla flygfältet, istället för Enköpingsvägen, vilket gör att hållplatserna Järfälla kyrka och Tallebo dras in på linjen.

Källa: Stockholms läns landsting

Stockholm Direkt