Snösätra industriområde. Foto: Sacharias Källdén

Klart: Snösätra börjar rivas redan i sommar

Nu är det klart att södra delen av industriområdet Snösätra rivs redan i sommar. Årets graffitifestival blir ändå av som planerat.

  • Publicerad 20:00, 19 feb 2020

I sommar startar rivningen av södra Snösätra. Hittills har det inte varit helt spikat när markarbetena skulle dra igång.

– Ett tag trodde vi inte att vi skulle hinna starta i sommar på grund av upphandlingen av entreprenörer som ska utföra jobbet. Men nu visar det sig att vi gör det, säger Denise Silveti Bustillos, projektledare på exploateringskontoret.  

Innan de kan börja riva ska några saker göras. Det första är provtagningar i marken med start i mars, för att ta reda på vilken typ av föroreningar som finns, och hur höga halter. Därefter börjar man städa området på skräp och inventera alla byggnader.

– Inventeringen görs främst för att veta hur byggmaterialet ska sorteras. Efter det kan vi börja riva och planen är att alla hus ska bort, säger Denise Silveti Bustillos.

Graffitifesten blir av

Orsaken till saneringen är att södra Snösätra tillhör det nybildade naturreservatet och ska återställas till naturmark. Hyresgästerna som hyrt lokaler i området sades upp i början av januari och ska vara utflyttade sista februari.

I ett brev till stadsdelen har en del hyresgäster bett att få vara kvar till efter sommaren, mycket på grund av, som de menar, risk för skadegörelse och tillhåll för kriminella om husen står tomma. Det här undviker man dock nu genom att rivningarna startar redan i sommar, enligt staden.  

Den årliga graffitifesten Spring Beast kommer ändå att genomföras som planerat i maj, enligt Denise Silveti Bustillos. Graffitikonsten i södra delen av området ryker sedan i och med rivningarna, men blir kvar till en början i norra delen av området, eftersom det inte ingår i naturreservatet.

Uppropet: Rör inte Snösätra industriområde

Nytt steg mot kulturcenter i Snösätra