NIX. Snotty får inte öppna nytt i Hornstull, eftersom ekonomin är för dålig enligt tillståndsenheten. Något som får delägaren Sten Tjäder att rasa. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

Klart: Snotty flyttar INTE till Hornstull

Ägarna till klassiska baren Snotty på Skånegatan meddelade i början av året att de skulle sälja, för att öppna nytt i Hornstull. Men staden säger nej.

  • Publicerad 12:16, 11 okt 2018

Det var i januari som ägarna till den 15 år gamla musikbaren Snotty på Skånegatan efter år av bråk med såväl hyresvärd som klagande grannar, beslöt sig för att sälja hela klabbet för att istället öppna nytt i Cantina Reals gamla lokal vid Bergsunds strand. Nya ägare skulle ta över gamla Snotty och driva den vidare i samma anda.

Här öppnar nya STORA Snotty

Nu börjar året lida mot sitt slut och Cantina Reals lokal ekar fortfarande tom. Det bidde nämligen ingen flytt för Snotty-ägarna. De fick avslag på sin ansökan om serveringstillstånd. Anledningen till det skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Enligt tillståndsenheten beror det på att bolaget har för dålig ekonomi. Enligt domen i förvaltningsrätten, som Snotty-ägarna överklagade beslutet till, beror det huvudsakligen på att ansökan varit ofullständig. Enligt Snotty-ägarna själva, beror det på att staden gör allt för att göra sig av med dem.

Sten Tjäder, som äger baren tillsammans med Helena Åman, säger att ansökan som skickades in var ofullständig men att de meddelat att fler dokument skulle komma. De hade fått en muntlig bekräftelse om att staden inte skulle ta ställning till den i dåvarande skick.

Populär restaurang vid Hornstull stänger

Men enligt Carina Cutlip på tillståndsenheten spelade de saknade dokumenten ingen roll – eftersom bolaget hade så pass svåra ekonomiska brister att det hade varit kört i alla fall.

– Det är klart och tydligt att de vill bli av med oss. Att vi haft dålig ekonomi är det inget snack om, att driva ett fullblown court-case mot hyresvärden i tre år, som i domen kallas "en liten hyrestvist" kostar på. Men vi klarar det och är på väg upp, säger Sten Tjäder och fortsätter:

– Staden har blivit extremt mycket hårdare i sina bedömningar av ekonomin. Fortsätter de såhär kan inga småföretagare fortsätta, då blir det O'Learys och Vapiano för hela slanten. Stora kapitalstarka kedjor som kan anlita dyra jurister när staden jävlas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Beslutet kommer att överklagas till kammarrätten uppger Sten Tjäder, men han är inte särskilt sugen på att fortsätta driva krog överhuvudtaget. Han säger sig ha hittat en ny köpare till lokalen på Skånegatan. Lokalen vid Bergsunds strand kommer förmodligen att hyras ut.

– Jag vill inte fortsätta när det är såhär. Jag tror att stockholmarna vill ha ett varierat krogutbud med många mindre ställen. Men som det är nu är det omöjligt.

Minst sagt kämpigt

På grund av höga ljudnivåer som lett till klagande grannar, har hyresvärden Afa fastigheter velat vräka Snotty sedan 2015.

När nyheten att Snotty hotades av stängning kom ut, möttes den av starka protester. Nära 3 600 underskrifter samlades in för att rädda musikbaren.

Efter att ha förlorat pengar i tvisten mot fastighetsägaren, valde Snotty att sälja i början av året. Försäljningen gick inte heller igenom, på grund av att nya ägaren inte kunde lämna sin nuvarande lokal då krögaren som skulle ta över den inte heller fick serveringstillstånd.