Bygglovet för modulbostäderna i Beckomberga vinner laga kraft. Till vänster bild från modulbostäder i Fagersjö, till höger en bild på den tilltänkta tomten. Foto: Sacharias Källdén/Ylva Bergman

Klart: Staden får bygga modulhus i Beckomberga

Nu har högsta instansen sagt sitt om de planerade modulhusen för nyanlända i Beckomberga. Staden får bygga.

  • Publicerad 15:23, 21 dec 2017

Beckomberga, vid Spångavägen/Kopparbacken, har pekats ut av staden som en möjlig plats att bygga modulhus för nyanlända.

Bygglovsansökan för modulhusen godkändes av stadsbyggnadsnämnden förra året. Men det överklagades av närboende. Först till länsstyrelsen, där överklagan fick avslag, och sedan till mark- och miljödomstolen där de överklagande också fick avslag.

Grannarna tog då ärendet till högsta instans – mark- och miljööverdomstolen. Men nu står det klart: grannarna får inte prövningstillstånd i överdomstolen. Det innebär att bygglovet nu vunnit laga kraft.

Vad blir nu nästa steg?

– Det är Stockholmshem som har uppdraget att bygga och det är de som nu måste fatta ett genomförandebeslut i sin styrelse, säger Anna Mölgård, Stockholms stads samordnare för bostäder för nyanlända.

Men ska man räkna med att det kommer byggas på platsen?

– När man lägger ner det arbete man gjort så är det för att man vill bygga. Det är stadens grundinställning helt enkelt. Vidare planering kring frågan kommer ske efter helgerna.

Grönt ljus för modulhusen i Beckomberga

Blir färre lägenheter

Sedan bygglovsansökan lämnades in har förutsättningarna ändrats. Från början var modulhusen tänkta främst för singelhushåll och de 175 lägenheterna bestod därmed av framförallt ettor.

Nu är det istället familjer som planeras flytta in. Man ska därför rita om, så att modulerna innehåller större – och därmed färre – lägenheter. Troligen rör det sig om ungefär 100 lägenheter.

– Istället för många ettor som initialt var fallet så blir det tvåor, treor och kanske någon fyra, säger Anna Mölgård.

Sakägaren Raitis Freimanis är en av de som överklagat bygglovet. Han är besviken över mark- och miljööverdomstolens beslut. Men inte förvånad.

– Det är inte överraskande. Det är oansvarigt av politikerna som vill förstöra ett miljöområde. Jag tycker att Karin Wanngård (socialdemokratiskt finansborgarråd, reds. anm.) ska ta sitt ansvar och sätta stopp för planerna, säger Raitis Freimanis, sakägare som fortfarande har hopp om en vändning i frågan.

Nästa år ska Stockholm stad ge tak över huvudet åt 1882 nyanlända Stockholmare. Modulhusen är en del i planen för att se till att det finns bostäder åt dem.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här slungas höstens söta guld

Honungssäsong på Eggeby gård Medan vi rullar igång hösten med arbete, hämta-lämnastress och rutiner går invånarna i stadens bisamhällen in i viloläge. Och för biodlarna på Eggeby gård är det dags att ta hand om säsongens...torsdag 20/9 16:24

Därför är gerillaguppet på Kanaans väg borta

"Kunde inte garantera trafiksäkerheten" På Kanaans väg råder hastighetsbegränsningen 30 km/h och tidigare fanns ett farthinder där i höjd med Kvarnvikens kvarn. Men nu har staden tagit bort det eftersom det var "olovligen anlagt".torsdag 20/9 16:20