Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd och gruppledare. Foto: Socialdemokraterna

Klart: Trångsunds bibliotek ska stängas

Oppositionens förslag om att stoppa stängningen av Trångsunds bibliotek röstades ner på gårdagens kommunfullmäktige.

  • Publicerad 13:52, 10 dec 2019

Den 12 november beslutade kultur- och fritidsnämnden att stänga Trångsunds bibliotek som en del av ett sparpaket på totalt 2,3 miljoner kronor.

Att stänga biblioteket sparar in 150 000 kronor nästa år och 300 000 året efter. Biblioteksbesökarna hänvisas i stället till biblioteket i Skogås.

Oppositionspartierna, med Socialdemokraterna i spetsen, har protesterat mot beslutet och föreslog inför gårdagens kommunfullmäktige att skjuta till 150 000 kronor till kultur- och fritidsnämndens budget för att kunna fortsätta hålla biblioteket öppet.

På gårdagens kommunfullmäktigemöte försvarade Bo Källström, kultur- och fritidsnämndens ordförande, beslutet med att boende i östra Huddinge får mer bibliotek för pengarna när fokus läggs på det stora biblioteket i Skogås.

– Klart jag förstår Trångsundsborna, jag skulle tycka likadant om biblioteket lades ner nästgårds till mig. Men om man ska hålla biblioteket i Trångsund öppet borde ju konsekvensen bli att vi även borde öppna bibliotek i Stuvsta, Snättringe och Gladö kvarn, sade han.

Han fick mothugg från Eeva Laine (S), andra vice ordförande i samma nämnd.

– Det är inga pengar man sparar, 150 000 på ett halvår i en budget på cirka 6 miljarder. Hela kommunen ska leva säger ni. Det rimmar jättedåligt med det ni nu vill göra, sade hon från talarstolen.

Förslaget röstades ner av den borgerliga minoritetskoalitionen. Sverigedemokraterna lade ner sina röster.

Det innebär att Trångsunds bibliotek kommer att stänga hösten 2020.

I beslutet om nedläggningen av biblioteket står det att kultur- fritidsnämnden ska "se över möjligheterna att återinrätta ett bibliotek" på sikt.

Mer om den planerade nedläggningen:

Planen: Trångsunds bibliotek läggs ner

S vill rädda Trånkans bibliotek med namninsamling

L: Bättre med bibliotek­verksamheten i Skogås

S: Koalitionen stänger inte biblioteket på grund av arbetsmiljön