NYGAMMAL. Ungdomens hus i Fittja stängde i våras. Nu ska en ny typ av mötesplats öppna i lokalerna. Foto: Claudio Britos

Klart: Ungdomens hus blir mötesplats – igen

Nu är det klart: Det blir en ny mötesplats i Ungdomens hus gamla lokaler i Fittja. Det klubbade kultur- och fritidsnämnden igenom på sitt sammanträde igår.

  • Publicerad 12:09, 4 sep 2019

I våras stängde Ungdomens hus, efter att i drygt 20 år huserat i den gamla sopsugen framför Fittjas centrum.

Redan från början har planer det funnits planer på en ny mötesplats, denna gång för fler än bara ungdomar. Nu är det klart att så blir det. Under hösten ska en ny mötesplats öppna, men exakt hur och när är ännu inte klart.

Det är viktigt att skynda långsamt, menar Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Föreningslivet måste få tid att enas om en vision och verksamhetsinriktning. Sedan ser såväl föreningslivet, kommunen och Botkyrkabyggen att viss verksamhet kan smygstarta men det är ännu tidigt att fastställa ett när och hur, säger han i ett mejl till BotkyrkaDirekt.

Sedan stängningen i våras har Changers hub intervjuat personer i Fittja om vilken typ av mötesplats de skulle vilja ha. En plats som förenar olika intressen, åldrar och kulturer blev svaret, enligt deras rapport.

"Det är bättre när det är blandat än när det bara är ungdomar. De äldre har erfarenheter. Unga har energi och idéer. Det kan bli en bra kombination", sa en av intervjupersonerna.

Rapporten visar att det som behövs för att göra det möjligt är framför allt föreningar och eldsjälar som har folks förtroende. Mötesplatserna Folkets Husby, Fisksätra Folkets Hus och Hela Malmö har alla fått säga sitt om vad som gör deras platser framgångsrika och alla tre lyfte vikten av att de drivs av lokalt förankrade personer. Detta var något som även lyftes av de Fittjabor som intervjuades.

Det behövs "folk som vet allt om platsen, energin i olika hörn, som känner folk, folk som skapar tillit och familjekänsla", skriver rapportförfattarna.

Utmaning att hitta rätt

Men att hitta rätt grupp av personer som ska driva mötesplatsen är också en utmaning. Idén till mötesplatsen kommer nämligen inte från medborgarna själva, utan från kommunen. Och kommunen vill inte själv driva den.

Det som kultur- och fritidsnämnden nu har beslutat är att föreningslivet ska få stöd att starta den initiala fasen för att etablera en medborgardriven mötesplats, fram till slutet på 2020.

Planen är att en paraplyförening ska bildas så snart som möjligt och att den tar över driften av huset.

Hyresgästföreningen, ABF Botkyrka Salem, Studiefrämjandet, Stockholms idrottsförbund, Folkets hus och parker, Mångkulturellt centrum och Rise forskningsinstitut har alla visat intresse för att på olika sätt bidra till att utveckla platsen, enligt rapporten.

Men även om det blir föreningarna som driver mötesplatsen så behövs kommunens långsiktiga stöd, eftersom det är där pengarna finns. Tre års finansiering behöver kommunen garantera för att mötesplatsen ska kunna etableras ordentligt, menar rapportförfattarna.

Fortfarande är det inte klart hur mycket kommunen kommer bidra med eller vilken verksamhet som kommer ske inne i huset.

Ungas mötesplats i Fittja kan öppna i ny form

Forskare: Häng är bra för ungas hälsa

Chef avgår i protest mot stängningarna