Flyttar. Ungdomens hus kommer snart att flytta. Gårdens unga ledare och andra unga i Älvsjö ska få vara med och påverka hur verksamheten blir i nya lokalen. Foto: Sacharias Källdén

Klart: Ungdomens hus i Älvsjö ska flytta

Snart flyttar Ungdomens hus i Älvsjö. Nästa år startar man upp igen – i öppna förskolans lokaler.

  • Publicerad 12:17, 3 dec 2019

I tio år har Ungdomens hus haft lokaler strax intill Göta landsvägen och Älvsjö station. Men den 20 december flyttas ungdomsverksamheten till stadsdelsförvaltningens hus på Älvsjö stationsgata. Ett sätt att spara pengar, enligt Torbjörn Ljungblom, enhetschef för Fritiden i Älvsjö.

– Vi har hyrt en lokal externt som sågs över med tanke på hur det har sett ut ekonomiskt i Älvsjö under hösten. Så nu flyttar vi till öppna förskolans lokaler, säger han.

Öppna förskolan ska i sin tur flytta till andra lokaler på förskolan Trollsländan som ligger på Sulvägen i Solberga.

Ser fram emot flytten

Ledare och ungdomar från Ungdomens hus har varit på plats och tittat på de nya lokalerna och är positiva till flytten, enligt Torbjörn Ljungblom. Han ser flera fördelar med det nya läget.

– Jag ska inte sticka under stol med att det kan vara skönt att slippa vara i ett bostadsområde. Nu är det länge sen men tidigare har det varit åsikter och klagomål från grannar som till exempel tyckt på att det låter för mycket. Vår nya placering är mer enskild, säger han.

Här styr ungdomarna själva upp gården

Unga får tycka till

Planen är att gården kan fortsätta med alla aktiviteter som man har idag. Men Torbjörn Ljungblom ser också flytten som en chans till en nystart.

Under januari ska ledarna bland annat vara ute på högstadieskolor för att höra vad ungdomarna själva vill ska hända. Ungdomar kommer också att bjudas in till workshops och samtal om hur Ungdomens hus ska bli.

– Lokalen är ju begränsad i sin fysiska form och det kommer inte regna pengar över oss men utifrån våra resurser vill vi att de unga får vara med och påverka, säger Torbjörn Ljungblom.

I januari, när öppna förskolans lokal ska byggas om en del, kommer inte Ungdomens hus att ha full verksamhet men gården kommer att ha öppet en del kvällar. Ungdomarna ska också själva få vara med och måla och fixa. Den 1 februari ska allt vara klart.

Så blir det för öppna förskolan

Öppna förskolan stänger för flytt och juluppehåll 19 december.

Den 8 januari öppnar verksamheten igen på Sulvägen 22 där förskolan Trollsländan ligger.

Öppna förskolan flyttar in på en avdelning som idag står tom.

Gamla och nya lokalen ska vara ungefär lika stora.

Älvsjö stadsdelsförvaltningen räknar med att verksamheten i stort inte ska påverkas av flytten.

Visa merVisa mindre