”Klart vi ordnar skolplatser”

Efter lång väntan ska Alexandra Vestberg snart få flytta in på Bagarvägen i Bro, men nu har hon fått veta att det inte finns några skolplatser för hennes barn. – Det löser vi. Det måste vi, säger Jesper Sjögren, stabschef på utbildningskontoret.

  • Publicerad 08:00, 1 mar 2019

Den 1 april ska Alexandra få flytta in på Bagarvägen med sina två barn, nästan ett och ett halvt år senare än vad som var sagt från början. Det fick de besked om för omkring två veckor sedan. Under tiden har de bott i Aspudden, utan att veta när och om flytten till Bro skulle ske. Barnen, som går i årskurs 3 och 5, går kvar i skolan i Haninge, där de bodde tidigare.

– De har fyra byten och en och en halv timme till skolan. Tanken var att flytta till Bro och börja om. Att de ska få slippa pendla och syssla med fritidsaktiviteter som normala barn, säger Alexandra.

Själv jobbar hon i Kungsängen och pendlar lika långt som barnen, fast åt andra hållet.

Inga skolplatser kvar

Alexandra väcker sina barn innan hon åker klockan 6.20 varje morgon, och ringer sedan efter en stund när det är dags för dem att åka hemifrån.

– Och de gör det varje morgon.

Alexandra pratade med rektorn på Härneviskolan i somras och då fanns det plats för ett barn. Men nu när inflyttningsdatumet blev klart fanns det inga platser alls. Hon har sökt alla andra skolor i Upplands-Bro också, men det är lång kö till vissa skolor, berättar hon. Strax innan hon fick besked om inflyttningsdatum i Bro sökte hon Aspuddsskolan, och där fick barnen däremot plats direkt.

– Vad har de för plan för alla barn som flyttar in? Kommunen har smällt upp lägenheter utan att tänka på allt runt omkring, och på hur de skadar oss som ska flytta in. Mina barn går sönder.

”Har struntat i allt”

Alexandra riktar även kritik mot Upplands-Brohus.

– De har struntat i allt som har rört oss. Knappt gått ut med någon information alls. För dem har ”inom kort” inneburit fyra månader. Vi har bott i flyttkartonger i två år. De förstår inte vad de har gjort. Man blir så less. Det tar på en att hela tiden oroa sig.

Men Jesper Sjögren, stabschef på utbildningskontoret på Upplands-Bro kommun, lovar att de kommer att ordna skolplatser för Alexandras barn.

– Det är vi tvungna att göra. Vi är skyldiga att ordna skolplatser till de barn som flyttar in till kommunen, eftersom det är skolplikt. Sedan kanske det inte kan bli exakt den skolan man vill ha, men hon behöver inte vara orolig för att hennes barn inte ska få skolplatser.

Skolbygget hänger med

Enligt Jesper Sjögren råder det ingen kris på skolplatser just nu, men skulle det bli en kris i framtiden i och med alla bostäder som ska byggas i kommunen skulle kommunen behöva lösa det också, möjligtvis med paviljonger.

– Men det planeras för fler skolor, dels i Trädgårdsstaden och i Tegelhagen. 

Han menar att bygget av skolor hänger med i bygget av bostäder. Men det är inte helt lätt att planera, och man vill inte stå med tomma skolor.

– I de här husen på Bagarvägen och Målarvägen trodde vi att de skulle flytta in för ett år sedan, så det är jätteknepigt. Men vi försöker det bästa vi kan, säger Jesper Sjögren.

Tvisten som har fördröjt inflyttningen:

Nio hus med 178 lägenheter stod klara för inflytt på Bagarvägen och Målarvägen i Bro i november 2017.

Sedan dess har Upplands-Brohus legat i tvist med entreprenören Serneke. Bygget motsvarade inte förväntningarna.

I oktober 2018 gav Överbesiktningsnämnden Upplands-Brohus rätt att inte godkänna bygget.

I april 2019 sker inflytt.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt