Klartecken för nytt trygghetsboende

Nu är det klart – Bergshamrapartiet och Alliansen har kommit överens om var stadsdelens nya trygghetsboende ska ligga.

  • Publicerad 01:15, 2 jun 2016

Många återvänder till Bergshamra när de blir äldre.

Trygghetsboendet, som kommer att bestå av ett 60–tal lägenheter, planeras på mark väster om Bergshamra centrum där det i dag finns ett korttidsboende för autistiska barn.

Marken ägs av Signalisten som även ska bygga det nya trygghetsboendet. Att Signalisten är Solnas kommunala bostadsstiftelse har självfallet underlättat hela processen.

Det här har varit en prioriterad fråga efter budgetöverenskommelsen med Bergshamrapartiet. Det är nog den snabbaste process som jag har varit med om, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) som hoppas kunna sätta spaden i marken innan valet 2018.

Därmed är en av de fyra punkterna i Alliansens budgetöverenskommelse med Bergshamrapartiet på väg att uppfyllas.

Efter överenskommelsen i december har gemensamma beredningsgrupper även arbetat med en framtida överdäckning av Bergshamraleden, Bergshamraskolan, Svedenbadet och Bergshamra IP.

– Trygghetsboendet är jätteviktigt. Många återvänder till Bergshamra när de blir äldre, säger Monica Norrman i Bergshamrapartiet.

Beslut har redan fattats om ett nytt trygghetsboende med 70 lägenheter i anslutning till Skoga äldrecentrum i Jungfrudansen. Hur det nya trygghetsboendet i Bergshamra ska se ut är ännu inte bestämt.

I dagsläget finns idéer om två sammanbundna huskroppar på fem respektive åtta våningar eller ett fristående högre hus på cirka tolv våningar.

– Med tanke på närheten till nationalstadsparken kan det nog bli svårt med en så hög byggnad, säger Bergshamrapartiets ordförande Björn Bränngård.

Samuel Klippfalk (KD), kommunalråd och ordförande i omsorgsnämnden, fanns också på plats när trygghetsboendets framtida läge inspekterades.

– Behovet är stort. Nästa trygghetsboende placeras förmodligen mer centralt i exempelvis Hagalund eller Råsunda, sa han.

MER Trygghetsboende

Ett trygghetsboende är tänkt som ett steg mellan eget boende och omsorgsboende.

Trygghetsboendet ska erbjuda lokaler för samvaro rekreation.

Det ska även finnas tillgång till personal eller bovärd på angivna tider.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt