Så här vill arkitektbyrån att omgivningen ska uppfatta radhusen när de väl är på plats. Foto: Illustration: Arklab

Klartecken för omdebatterade radhus i Sköndal

Staden går vinnande ur striden om de 15 planerade radhusen vid korsningen Sköndalsvägen-Sandåkravägen.

  • Publicerad 15:51, 5 sep 2019

Stadsbyggnadsnämndens antagande av detaljplanen fick flera grannar och en bostadsrättsförening att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen i våras, bland annat för att en grönyta med några ekar tas i anspråk för radhusen.

15 radhus i Sköndal överklagas av grannarna

Domstolen valde dock att inte gå vidare med överklagan, och den 16 juli vann detaljplanen laga kraft. Därmed är det fritt fram för staden att förverkliga sina radhusdrömmar.

– Det är en del i det stora bostadsmålet, att bygga fler bostäder, säger projektledaren Mattias Sjöberg på kommunen.

Radhusen har vållat protester, inte bara bland grannar utan även inom Farsta stadsdelsnämnd som 2017 sade nej till byggplanerna.

– Vi vill värna det här parkutrymmet och slå vakt om det. Det har ett värde både för kringboende och för dem som bor i området. Sen var vi inte så tilltalade av de här brunsvarta lådorna, sade Lars Bäck (V), dåvarande ordförande i nämnden.

Nu blir "lådorna" av trots allt, men något exakt datum för byggstart är ännu inte spikat. Först måste man flytta på diverse ledningar på platsen där det ska byggas, ett arbete som inleds i början på nästa år.

– Det kan vara några gångbanor som spärras av ibland. Men det kommer att bli en förbättring av gångbanorna när det blir klart, och en allmän uppfräschning av området, säger Mattias Sjöberg.

Här sänks hastigheten i Farsta och Skarpnäck

Nyheter Hela listan: 52 gator skyltas om Staden fortsätter att se över hastighetsbegränsningarna. På nästa trafiknämnd spikas nya ändringar, bland annat för Söderort.fredag 13/9 15:03