Bort med brutalitet. Copperfields slutar med extrem musik. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Klassisk hårdrocksscen på Kungsholmen stängs

Death metal ut, folklighet in. Ett av Stockholms vattenhål för hårdrockare lägger ner den brutala musiken. Grannar har klagat och nu vill man locka vanligt folk.

  • Publicerad 10:36, 22 aug 2019

Det handlar om puben Copperfields vid Fridhemsplan. I åratal har den fungerat som en mindre, men stadig, scen för underjordisk, extrem hårdrock, med liveband så gott som varje helg. Många oetablerade namn, såväl som kändare akter, inom death metal och doom metal har spelat där.

Nu är det slut med det. Copperfields bytte ägare för ett och ett halvt år sedan och de nya ägarna har bestämt att de burdusa tongångarna inte fungerar längre. De vill utveckla krogen åt annat håll.

Hans death metal-poesi osar vrede

– Vi ska fortsätta ha livemusik då och då, men inte varje helg. Och det kommer inte att vara death metal. Det ska vara något som passar alla människor, säger chefen Renyo Deniz.

Hårdrocken är redan ett helt avslutat kapitel. En ny inriktning, klubb och meny kommer att avslöjas om två veckor. Det blir "något för alla".

– När livebanden började spela klockan 22 gick alla våra vanliga gäster. Det blev som svart och vitt. Stammisarna tyckte inte om det. Vi vill att det ska vara trevligt även efter 22, att alla ska kunna vara på Copperfields. Annars går vi inte runt. Det är kanske tio procent av stockholmarna som gillar death metal, och vi kan inte få in dem all varje helg.

Vissa klagomål från grannar om ljudvolym har också förekommit.

– Ja, vi har haft lite problem med grannarna. Fast mest beror det här på att Copperfields ska vara för alla.

KRÖNIKA: "Rimligt att mindre scener får leta sig utanför stan"

Death metal-basist nekas att pumpa skrot i park