Michel och mamma Else Liveröd tar farväl efter många år i butiken Kristallkronan på Sveavägen. Foto: Sacharias Källdén

Klassisk kristallbutik checkar ut

Efter 23 år på Sveavägen stänger Kristallkronan för gott. Det är med blandade känslor Else Liveröd lämnar sin inredningsbutik. "Jag har världens bästa jobb och affären har blivit en slags social inrättning" säger hon.

  • Publicerad 20:00, 13 feb 2020

Det är utförsäljning och Else Liveröd tillbringar dagarna från nio på morgonen till åtta på kvällen i butiken på Sveavägen 80.

– Det är fullt upp och jag är alldeles slut. Men nu ska allt bort. Vi har inte haft några annonser men folk hittar hit ändå. Vi har en väl inarbetad och fantastisk kundkrets och så har vi inte haft rea på 23 år, säger Else Liveröd.

Familjeföretag

Tillsammans med sina barn, Michel och Sara, driver hon Kristallkronan. Sedan det har blivit känt att de ska stänga har kunder uppvaktat med tårtor dekorerade med hjärtan och champagne.

Kunderna kommer från hela stan men inte bara från Stockholm. Else berättar att många är från Uppsala. Men också från Eskilstuna och Västerås, till exempel.

– Folk har uppskattat butiken, den har blivit lite av en social inrättning. I går kom en dam som började gråta och sa "jag måste få ge dig en kram". Många kommer in bara för att titta. Det har varit självklart för oss att man inte måste köpa någonting varje gång man är här, säger Else Liveröd och fortsätter:

– Jag pratar om ditten och datten med kunderna. Många äldre som har kommit hit i alla år är bekymrade över att det inte finns några bankomater längre. På Sveavägen har de tagit bort varenda en.

Innan butiken öppnade för 23 år sedan satt Else Liveröd "och gömde sig i Bromma".

– Vi var grossister och tillverkade kristallkronor när vi fick nys om den här hörnlokalen på Sveavägen. Då flyttade vi hit och på den tiden sålde vi en hel del svenska möbler också.

Kristaller från Europa

Nu tillverkas kristallkronorna i butiken med kristaller från Europa: bland annat från Tjeckien och Österrike.

Anledningen till att hon stänger är åldern.

– Jag är 70 år nu. Jag vill ha tid för mina barnbarn, det ska bli fantastiskt att få åka och hämta dem på dagis. Jag har fem stycken och tre barn. Dessutom vill jag få tid att resa och golfa. Jag älskar mitt jobb, det är världens bästa, men det är också tufft ibland. Är man sjuk så går det inte att ligga och åma sig i sängen, det är bara att gå ner till butiken, säger Else Liveröd.

Hyreshöjningar tvingar hovleverantör att stänga

Själv har hon en specialgjord kristallkrona hemma, någon mer tänker hon inte ta med sig.

Nu återstår att tömma butiken. Exakt stängningsdatum är inte bestämt.

– Vi får väl se hur det känns den sista februari. Vi har sagt att vi stänger när det är tomt.

Vad kommer du att sakna mest?

– Mina trogna kunder. "Vi måste träffas sen" har några sagt. Kanske blir det så, jag vet inte.

Klassiker. Empire-modellen är fortfarande populär. "I nya hem bryter den mot det moderna". Foto: Sacharias Källdén

Poppis. Elses dotter Sara Liveröd gör egna lampor som går åt snabbt. Foto: Sacharias Källdén