Restaurangen Cassi på Narvavägen håller stängt på grund av brand i fastigheten med omfattande vattenskador till följd. Två av de tre ägarsyskonen, Pia Fitoussy och Michel Fitoussy, hoppas öppna till hösten. Foto: Linda Gren

Klassisk krog förstörd i ambassadbranden

Cassi på Narvavägen är en av Östermalms riktiga kroginstitutioner. Vid ambassadbranden i april drabbades restaurangen hårt – och nu blir den överröst av kärlek.

  • Publicerad 15:47, 29 maj 2018

Den traditionella franska restaurangen har funnits på Narvavägen 30 sedan 1954. Och det är lite som om tiden stått stilla. Cassi är inget för den som gillar förändring.

Idag drivs den av de tre syskonen Fitoussy och det var deras pappa Yves som öppnade stället en gång i tiden. Pia Fitoussy sammanfattar familjens relation till restaurangen på ett kärnfullt vis.

– Det här är vår familj, säger hon, med betoning på ÄR, innan hon tar det från början och berättar om den där dagen. 4 april i år. Dagen då en helt vanlig lunchservering blev till någonting helt annat.

– Vi kände en bränd doft och började misstänka att en askkopp vi har vid uteserveringen hade tagit fyr. Men ganska fort insåg vi att det var något annat. Sen började brandbilarna komma och vi förstod till slut vad som pågick. Märkligt nog stannade de flesta lunchgästerna kvar till en början, fast jag sa att de fick gå utan att betala om de ville, säger Pia Fitoussy.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Först när vatten började välla in vid baren och lamporna i matsalen vattenfylldes och föll ned förstod restaurangägarna allvaret. Att portugisiska ambassaden, grannen ovanpå, drabbats av en allvarlig brand skulle få konsekvenser även för Cassi.

Älskad. Fönstret har blivit en plats för brev och lyckönskningar från restaurangens gäster. Foto: Linda Gren

Vattenskadat. En rejäl renovering pågår inne på Narvavägens klassiska krog. Foto: Linda Gren

De omfattande vattenskadorna gör att man först i höst hoppas att kunna öppna på nytt.

– Det är ett stort försäkringsärende som pågår där det hittills fungerat bra. Vi hoppas och tror att det kommer täcka kostnaderna. Sedan har vi varit tvungna att säga upp viss personal, säger Pia Fitoussy.

Har det varit emotionellt tufft?

– Självklart är det så. Man kommer till jobbet en helt vanlig dag, och plötsligt förändras allt. Jag upplever en rastlöshet och saknar arbetet, även om vi är här ofta och sköter ekonomin och sådant.

En positiv konsekvens av eländet är att man sedan stängningen har fått känna på Östermalmsbornas kärlek. Fönstret ut mot gatan täcks av lyckönskningar från stamgäster.

– Vi har helt otroliga gäster. Det som känns vemodigt är att en stammis som var över 100 år gammal gick bort under tiden vi haft stängt. Det kändes väldigt tråkigt, säger Pia Fitoussy.

De som oroar sig för att renoveringarna som pågår nu kommer förstöra "känslan" kan vara lugna. Ägarna utlovar att restaurangen kommer tillbaka precis som den var. Som den alltid har varit.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.