Nytt. Håkan Löfdahl renoverade den blåa busskuren i Törnby i somras. Foto: Jonas Månsson

Klassisk kur fick nytt liv

Busskuren i Törnby behövde ett ansiktslyft. Håkan Löfdahl tog då saken i egna händer och rustade upp den.

  • Publicerad 09:55, 26 okt 2018

Det är den färgen som bussarna hade som jag har på min kur.

I flera decennier har det funnits ljusblå busskurer i trä på flera platser på Mälaröarna. Färgen är samma som de bussar som en gång i tiden trafikerade öarna hade.

En av kurerna står i Törnby på en tomt som tillhör Håkan Löfdahl. Han blev därmed busskursägare när han flyttade dit för tre år sedan.

– Den har stått där sedan slutet av 1940-talet. Då var det en samfällighet som byggde ett antal busskurer. Samfälligheten finns inte kvar, så då tillföll kuren markägaren, säger Håkan Löfdahl.

I somras tyckte han att kuren var alldeles för sliten och ville därför ge den nytt liv. Sagt och gjort, efter snickrande och målande stod den nygamla kuren helrenoverad och klar tidigare under hösten.

SL har ännu inte reagerat på renoveringen, men positiva reaktioner från personer som använder kuren i väntan på bussen har kommit. Inte minst i samband med renoveringen i somras.

– De tycker att det är trevligt och har gamla minnen från när de har suttit där för länge sedan, säger han.

Håkan Löfdahl känner till fler kurer i kommunen och tycker att de är ett speciellt adelsmärke för Mälaröarna. Något han inte ville skulle gå förlorat.

– Den används av folk som bor här och jag tyckte att det skulle vara trevligt att ha den kvar. Det är historia och den har stått där i 70 år, säger han.

Håkan Löfdahl har varit noga med att det skulle bli helt rätt färg på kuren.

– Det är den färgen som bussarna hade som jag har på min kur. Färgnyansen är framtagen från en gammal busskylt, som färgleverantören scannade av, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

18-åring utreds för grovt knarkbrott

Nyheter En 18-årig man i Stenhamra ska ha varit med och hämtat två kilo tramadol från Norrköping till Stockholm. Nyligen häktades han för grovt narkotikabrott.söndag 24/3 10:15