På Xet-museet finns originalverk, skisser och grafik av Sven Xet Erixson. Till höger en av Xets illustrationer.

Klassisk sci-fi vinterns tema på Tumbamuseum

Framtidseposet Aniara bäddar för djupa, möjligen existensiella, diskussioner och är huvudtemat på Xet-museet i vinter. Med en bokcirkel och flera utställningar ska verket från 50-talet bli aktuellt på nytt.

  • Publicerad 12:06, 5 nov 2019

Aniara är ett epos, alltså en bok skriven på vers, som revolutionerade litteraturen på sin tid och som i mångt och mycket bidrog till att författaren Harry Martinson fick Nobels litteraturpris knappt två decennier senare, år 1974. När verket skrevs om till en opera och sattes upp på Kungliga Operan i Stockholm 1959 var den prisade konstnären Sven "X:et" Erixson scenograf och kostymör. Nu plockar Xet-museet i Tumba upp Aniara som ett tema för vintern.

– Aniara är ju en jättehäftig text som hela tiden återanvänds på olika sätt. Texterna visar sig vara väldigt aktuella fortfarande, säger Leif Magnusson, som är ordförande för Xet-sällskapet.

Nytänkande tolkningar

Aniara är ett framtidsepos som handlar om människor som till följd av kärnvapenkrig och miljöförstörelse emigrerar från jorden till Venus eller Mars i en rymdfarkost. Texterna ger utrymme för många tolkningar, menar Leif Magnusson, och det är just därför Xet-sällskapet, i samarbete med Tumba bibliotek, vill bjuda in till en bokcirkel.

– Boken innehåller korta kapitel som handlar om olika händelser på den långa rymdresan. Det är som gjort för att kunna analysera relevansen för hur vi lever idag. Det finns tolkningar som säger att det är en symbol för människans behov av inre resa. Men det kan också vara vara klimatfrågan, eller att folk talar i dag om att bosätta sig på Mars. Det finns även en tolkning att det som händer i texten inte egentligen äger rum i ett rymdskepp, utan att det är människan på väg ut i nåt okänt, vilket skulle kunna vara döden, säger Leif Magnusson.

Sven "X:et" Erixson (f. 1899, d.1970) kom från Tumba.

Klädkollektion med Aniara-tema

I november startar en utställning på Xet-museet som bland annat innefattar Whyreds klädkollektion från 2017. Den är inspirerad av Xets kostymer från operauppsättningen av Aniara och designern är Roland Hjort, som är barnbarn till Sven Xet Erixson samt grundare och tidigare chefsdesigner på klädmärket Whyred.

– Kläderna som Xet skapade till operan känns väldigt gamla, för på den tiden visste man till exempel inte hur en astronaut var klädd, utan det var de tvungna att hitta på. X:et har använt mycket symboler och bilder av stjärnsystem, vilket också återspeglar sig i Whyreds klädkollektion, säger Leif Magnusson.

Skådis gästar

Invigningen av utställningen sker lördagen den 16 november klockan 13. Då gästas Xet-museet av skådespelaren Irma Erixson Hjort, dotter till Sven Xet Erixson, som kommer att läsa ett utdrag från Aniara.

– Tanken är att besökarna ska hitta inspiration till att börja läsa Aniara, säger Leif Magnusson.

Bokcirkeln kommer att starta så fort det finns tillräckligt många för att bilda en grupp. Aniara-vintern på Xet-museet pågår fram till april månad.