Meet the new boss, same as the old boss. Gamle chefen Jimmy Dymott ska styra om Marie Laveau till kinakrog. Foto: Andreas Enbuske/Jesper Frisk

Klassisk söderklubb blir kinakrog: "Nattklubbarna har gjort sitt i stan"

Klubben är död, länge leve Kina! Det är slutstuffat vid Mariatorget när Marie Laveau byter ägare och inriktning.

  • Publicerad 15:02, 10 aug 2017

Det blir inte autentisk kinesmat. Vi är fyra vita killar från Söder.

Det var i maj som ett av Söders mer anrika nöjespalats las ut för 22,5 miljoner kronor. Vad den slutgiltiga prislappen landade på är hemligt, men klart är att den nya ägargruppen stöper om verksamheten till kineskrogen Tong.

Cocktailexperten Jimmy Dymott var tidigare delägare i Marie Laveau. Tillsammans med krogveteranerna Mikael Jellby, Thomas Omfors och Simon Åhnberg, är han även ägare till det nya haket.

– Varför inte en kines? Det är grunden till all asiatisk mat. Och i världens storstäder är det mycket kinesiskt. Det är mer smak, kryddigare, och har mycket spelrum, säger Jimmy Dymott.

Enligt honom har kineskrogar lite av ett "bad rep" och att Stockholm inte har någon sådan där man vill hänga efter att man tömt tallriken.

– Man får in maten på en vit tallrik, det ser inte mycket ut för världen, smakar fantastiskt, och sedan går man hem. Där finns en lucka för något som är kul. Vi arbetar med helheten och bygger krog. Jag vill understryka att det inte blir autentisk kinesmat. Vi är fyra vita killar från Söder och allt filtreras genom oss. Vi har inga regler eller traditioner.

Populär nattklubb på Södermalm till salu

Just nu arbetar de dag och natt för att den mindre delen Little Tong, tidigare Love Food Café, ska kunna öppna den 1 september. Där blir det bar och tre, fyra rätter. Den stora Tong öppnar en månad senare. Källaren, där det tidigare var nattklubb med dans och hålligång, förblir stängd. Efter årsskiftet siktar Dymott och kompani på att Little Tong ska få en sido-Tong där nere.

Inga klubbkids längre

– Nattklubben har gjort sitt. Sådana kanske inte har någon plats i stan längre. Det är en ljus- och ljudupplevelse och vi har grannar, det spelar ingen roll hur mycket man isolerar. Klubbscenen är en tuff värld med höga insatser och vi ser hur de stora aktörerna åker på spö av utomhusklubbarna. Dessutom är vi alla kring 40 år och känner att vi inte har någon koppling till den världen längre.

Det kinesiska namnet Tong. Är inte det den kinesiska maffian?

– Jo, någon sa det. Det kan betyda lite olika beroende på hur du uttalar det. Det kan också betyda "samlingsplats".

Ursäkta, hur var namnet?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.