Bokpassionerad. Dorothea Hygrell driver Djursholms Bokhandel. Foto: Hege Hellström

Klassiska boklådorna som överlever bland storkedjorna

Bland större butikskedjor och näthandel slåss de mindre bokhandlarna för sin överlevnad. I både Danderyd och Täby finns entusiaster som trotsar trenderna, genom att vara oberoende handlare i böcker.

  • Publicerad 16:02, 26 okt 2018

Många av landets boklådor har köpts upp av en viss dominerande kedja. Andra har lagts ner. Men i Djursholm finns en anrik bokhandel som inte ger sig.

– Alla vet att det inte är lätt att driva bokhandel. Det är så många som handlar på nätet och priskonkurrensen är stor, säger Dorothea Hygrell.

​Hon fortsätter:

– Vi försöker på andra sätt, genom författarträffar och att ha samtal med kunderna kring böcker. Det tror jag är mycket uppskattat. Och så gör vi snygga presenter, det ska vara lite personligt.

Dorothea Hygrell står bakom disken på Djursholms bokhandel som hon driver sedan ett år tillbaka. Tidigare har hon jobbat på förlag, men när bokhandeln – som dessutom låg i hennes hemkommun – var till salu slog hon till.

– Det var klart att jag skulle jobba med böcker. Det är så fint här, och härligt att få vara här hela dagen, säger hon.

Ebba och Elisabeth Mittag-Leffler på Näsby Parks Bokhandel. Foto: Hege Hellström

Personligt

Det är en lokal med högt i tak och böcker i alla upptänkliga ämnen. En kvinna i 80-årsåldern kommer in och väljer noggrant ut ett kort som ska skickas till en 90-årsjubilar. Dorothea Hygrell ger råd om korten. Ännu vanligare är det att hon ger tips om böcker.

– Det är personliga råd, inte bara en algoritm som på nätet. Om man köpt en barnbok som present på nätet får man ju tips på andra barnböcker, men det kanske inte alls är vad man är ute efter, säger hon.

Jobbar med att synas

Lojala kunder är en del av framgångsreceptet, enligt Dorothea Hygrell.

– Det är härligt att ha så många kunder man känner igen. Många kunder handlar för att det är viktigt för dem att boken är köpt här i den lokala bokhandeln.

I Näsbypark finns Näsby Park Bokhandel sedan 1969.​ För att locka folk till butiken jobbar Elisabeth Mittag-Leffler, som driver butiken, med att synas och höras.

– Man måste bullra lite. För mig är det ett sätt att ha roligt på jobbet. Vi brukar till exempel klä ut oss när vi är ute på events, säger hon.

Träffar och cirklar

Bokhandeln har en egen Facebooksida, det är ännu ett sätt att nå ut. Man jobbar med författarträffar och har en bokcirkel.

– Det går inte av sig självt. Men det är roligt att leva entreprenörsliv, det är ett livsstilsval. Man får bestämma själv, men också ta konsekvenserna av sitt handlande, säger Elisabeth Mittag-Leffler.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36