Vandaliserat. Valands fönsterrutor har krossats två gånger inom loppet av knappt två veckor. Foto: Johann Bernövall

Klassiska fiket Valand vandaliserat – igen

Klassiska kaféet Valand har fått glasrutorna krossade två gånger inom loppet av knappt två veckor. "Jag har ingen aning om varför", säger ägaren Jonas Holmqvist.

  • Publicerad 15:52, 21 maj 2018

Det var natten mellan 25 och 26 april som någon krossade rutorna till Valand på Surbrunnsgatan första gången. Efteråt sattes laminerat glas in men när ägaren Jonas Holmqvist kom till jobbet i måndags förra veckan såg han att någon hade slagit sönder rutorna igen. En granne mittemot hörde när glaset krossades runt tretiden på natten mellan söndagen och måndagen men hann inte se något.

– Den här gången såg man tydligt att de eller den som har gjort det hade använt en yxa. Första gången trodde jag att det kanske var någon som var full och rastlös men nu när det hände en andra gång så undrar man ju vad som sker, säger Jonas Holmqvist som tog över Valand för ett år sedan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag har inte fått några hot och ingen har antytt att de vill åt lokalen. Jag önskar att jag visste varför någon eller några gör såhär men jag har ingen aning. Jag känner mig ganska hjälplös.

Nu säljs Stockholms unika 50-talsfik

Båda händelserna har polisanmälts men förundersökningarna har lagts ner. Nu ska glaset förstärkas och förses med vibrationssensorer som är kopplade till säkerhetsbolag. I ett inlägg på Facebook ber Valands ägare om ekonomiskt stöd. Något som tog emot från början.

– Jag tycker att det är svårt att be om hjälp och vill alltid klara mig själv, men den här gången går det inte. Försäkringen täcker glaset men inte larmet och så blir det två gånger självrisken, säger Jonas Holmqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Facebookinlägget, som gjordes igår, har fått stor spridning och hittills har han fått in cirka 10 000 kronor via swish. I kommentarsfältet uttrycker många sitt stöd.

– Flera har varit här i dag och stödfikat också. Det känns bra och lite roligare att gå hit.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.