Stänger. Efter 25 år går klädbutiken i konkurs. Foto: Helle Kikerpuu

Klassiska Täbyaffären går i konkurs: "Pang, boom, så är allt borta"

För 25 år sedan öppnade Manco mode i Täby. På grund av dålig lönsamhet har klädbutiken nu gått i konkurs.

  • Publicerad 17:43, 19 dec 2017

Manco mode, som ligger på Ellagårdsvägen, har gått i konkurs.

– De senaste åren är det en ofattbart dålig lönsamhet. Sista året är det ingen lönsamhet alls att hämta i branschen, om man är som oss då, en återförsäljare för kända varumärken, säger Magnus Chröisty, som äger affären.

– Ska jag gå rakt på sak är det en relativt sjuk bransch. Den är fylld av problemställningar som är väldigt svåra att tackla, om man inte har en stor extrakassa att ösa ur.

Han startade butiken i Täby 1993 och riktade in sig på att göra det lilla extra för kunden.

– När vi bestämt oss för att hålla en högre servicenivå kostar det lite mer. Vi vill ha lite mer personal, lite bredare utbud, storlekar och varumärken.

Enligt honom har det under de senaste två åren blivit färre och färre kunder som är villiga att betala för det där "lilla extra". I stället väntar de flesta på rabatter och reor.

– När vi då inte får hjälp av våra leverantörer att täcka upp den här rabatten klarar inte ekonomin av det, det är ren och skär matematik.

Historia. I huset fanns tidigare bageri och sedan en Levis-återförsäljare. Foto: Helle Kikerpuu

"Fruktansvärt jobbigt"

Konkurrensen av större kedjor har blivit för tuff.

– De kan förhandla med leverantörer som vi som liten aktör inte kan. Vi är en av dem som de lyckades slå ihjäl, säger Magnus Chröisty.

Magnus Chröisty förklarar att han mår väldigt dåligt på grund av det som hänt.

– Det är klart att känslomässigt är fruktansvärt jobbigt, jag mår pyton. Jag önskar inte min värsta ovän att vara med om det som jag, och även min personal, är med om just nu, säger han.

– Att bara förlora allt; pang, boom så är allt borta. Det som är jobbigt är de relationer jag har byggt upp under 25 år. Jag kan inte ens förklara hur det känns. Det är ett livsverk.

Öppet som vanligt

För tillfället håller butiken öppet som vanligt. När den stänger för gott vet Magnus Chröisty inte eftersom att det är en advokatfirma som hanterar konkursen.

Magnus Chröisty har ändå ett litet hopp att någon skulle köpa konkursboet och driva butiken vidare.

– Rent ekonomiskt spelar det ingen roll, men det skulle vara lite kul känslomässigt om det kunde leva vidare. Det finns en möjlighet här nu om någon skulle vilja köpa det så kallade konkursboet och driva det vidare.

Huset där Manco mode ligger har en historia med flera affärsverksamheter.

– Det har drivits verksamhet i huset sedan 40-talet. Det började med bageri och sedan blev det en Levis-återförsäljare, den största i volym i Sverige på sin tid, säger Magnus Chröisty.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm