Nya äventyr. Åke Janssons Congo Queen var tidigare blå och gul, tillsammans med en glänsande buk. Foto: Hege Hellström

Klassiska Vallentunaplanets stora förvandling – i Kina

Efter flera månader i Kina avslöjar visar nu det gamla Vallentunaplanet Congo Queen upp sig. Det kan nästan vara svårt att känna igen, med nästan helt ny färgteckning.

  • Publicerad 12:27, 10 jan 2020

Congo Queen har fått en ny kostym. Den gamla blågula färgen är ett minne blott när planet nu finns i Kina. Även Vallentuna Aviatörförenings logga är borta. Nu flyger hon under namnet China National Aviation Corporation, med kinesisk flagg på stjärtfenan.

– Planet har avfärgats och är nu helt plåtrent. Nu är det kinesiskt, då ska det synas ordentligt, säger Åke Jansson, som äger planet sedan 1977.

Plåtgrå med kinesisk flagg. China National Aviation Corporation står det numer på sidan av flygplanet. Foto: @Ching Yin Yau/Flickr

Flyttade i höstas

Som VallentunaDirekt tidigare berättat är planet en DC3:a som har flugits i Normandie under Dagen D. Åke Jansson flög under många år planet för det kongolesiska flygvapnet och sedan 1991 har planet stått i Vallentuna. Men 2014 blev det krav på att planet skulle registreras i Sverige för att få flygas, vilket var svårt då det inte finns någon med mekanikerlicens för en DC3:a. I höstas blev det klart att han skulle flytta sitt plan till Kina i stället, där reglerna är annorlunda. Ett bra beslut, enligt Åke Jansson.

Historiskt flygplan i Vallentuna ska säljas

– Det känns bra! Ni slipper jag hålla på och fightas med myndigheter och folk som förstör. Det är inte bara att ha ett flygplan här hemma, utan man ska stå som en nattvakt hela tiden.

Får flyga i februari

Planet står nu på ett kinesiskt flygmuseum och fångades den 4 december av ett flertal lokala planespotters, flygplansfotografer. De publicerades i slutet av december och då syntes också den nya färgsättningen. Åke Jansson har inte själv varit nere och besökt planet i Kina, men det blir en resa snart.

– I mitten på februari åker jag dit och ska göra en årlig inspektion på flygplanet. Då ska jag få flyga själv och träna några piloter.

Därför har Åke ett flygplan på tomten i Vallentuna