Klassiskt musikmecka på Söder stänger

En epok gick i graven när Folklore center på Wollmar Yxkullsgatan stängde 1 november. Här är en sista blick in i musikmeckat.

  • Publicerad 11:58, 8 nov 2018

Sedan 1970-talet har musiker samlats på Folklore center, under ledning av Södermalmslegenden Izzy Young. Men nu har butiken stängt.

– Pappa firade sin 90-årsdag här i mars och han bokade konserter i slutet på maj. Men nu kan han inte ta hand om verksamheten längre, säger Izzys dotter Philomène Grandin.

Butiken vid Mariatorget öppnade i början på 1970-talet, men Folklore center har funnit långt längre än så. Redan 1957 öppnade nämligen Izzy Young Folklore center i Greenwich Village i New York. Det blev en musik- och kulturscen som utvecklade till ett nav för 60-talets folkmusik. Mest känt är det kanske för det faktum att en då okänd Bob Dylan hängde där mycket.

– I Dylans självbiografi finns det nästan ett helt kapitel där han har skrivit vackert om atmosfären på stället, säger Philomène Grandin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon håller just nu på och kategoriserar och packar ihop alla de böcker som finns i lokalen. Förra året gick 24 lådor med Izzy Youngs dagböcker, skrapböcker, inspelningar, fotografier och brev iväg till Library of Congress i USA.

Men fortfarande är det mängder kvar. Vart allt ska ta vägen vet Philomène Grandin inte riktigt än.

– Det är den stora frågan. Den svenska delen kommer doneras till museet Mannaminne och så väntar jag på besked från ett amerikanskt bibliotek. Men ännu vet jag inte. Jag magasinerar det så länge, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Många grannar har knackar på de senaste dagarna. Philomène Grandin är tacksam för den omtanke och stöd som funnits kring hennes pappa i kvarteret.

– Det har funnits många änglar omkring honom. Jag vill särskilt nämna Danny Chapman och George Bois som har varit en höger och en vänster hand för pappa. Och En Halv Trappa Ner, rakt över gatan, de har levererat lunch till honom varje dag det senaste året, säger hon.

De fina bilderna i vårt bildspel kommer från fotografen Markus Adlers fotobok om Izzy Young och Folklore Centrum som kommer ut våren 2019.

Klassiskt. Folklore center stängde 1 november efter 45 år i Sverige. Foto: Markus Adler