Teater. Nova Bjurberg som huvudkaraktären och Emeli Brunnberg som berättare har båda uppskattat teaterspelandet. Foto: Jonas Månsson

Klassrum byts mot scen

I pedagogiskt syfte har åttorna på Drottningholmskolan spelat teater. Under vintern har fokus legat på en sagoklassiker.

  • Publicerad 14:36, 7 feb 2019

Det har varit jättekul och alla har engagerat sig.

Dekoren och scenkläderna har gjorts i slöjden. Berättandet har ingått i svenskan och musik förekommer i föreställningen.

För åttondeklassarna på Drottningholmskolan har de senaste veckorna gått i teaterns tecken.

– Inom waldorfpedagogiken ska alla åttor sätta upp en pjäs. Det är nyttigt att under tre veckor få släppa det vanliga skolarbetet. Speciellt i åttan då många är skoltrötta och det är mycket som händer i kroppen, säger Lotta Johanson, lärare.

Efter förslag från eleverna sattes ”Alice i Underlandet” nyligen upp för yngre elever, lärare och föräldrar.

– Det har varit skönt att få en paus. Det har varit jättekul och alla har engagerat sig, säger Nora Celsing som delar rollen som Alice med Nova Bjurberg.

Sagoberättare har Emeli Brunnberg varit. Hon tycker att pjäsen har varit lämplig för högstadieeleverna.  

– Jag hade sett filmen innan. Alice drömmer och drömmar brukar vara osannolika. När hon kommer ur drömmen är det som att komma ur sina tonår, säger hon.

Nova Bjurberg känner att arbetet har gjort gott för klassen.

– Vi kände varandra innan, men klassen har verkligen kommit samman av det här, säger hon.

Lotta Johanson tycker att pjäsen har en viktig roll för att eleverna ska kunna känna igen sig.

– Man kan spegla sig i den. Den handlar mycket om att vara liten och stor, skapa sig en identitet och att stå för sig själv, säger hon.

Restauranglokal på Adelsö till salu

Nyheter Lokalen där Pizzeria Duvan verkade har stått tom sedan i somras. Nu finns den ute till försäljning. – Jag hoppas att det kommer Adelsöborna till gagn, säger Tommy Andersson, fastighetsmäklare.onsdag 4/12 9:36