Teater. Nova Bjurberg som huvudkaraktären och Emeli Brunnberg som berättare har båda uppskattat teaterspelandet. Foto: Jonas Månsson

Klassrum byts mot scen

I pedagogiskt syfte har åttorna på Drottningholmskolan spelat teater. Under vintern har fokus legat på en sagoklassiker.

  • Publicerad 14:36, 7 feb 2019

Det har varit jättekul och alla har engagerat sig.

Dekoren och scenkläderna har gjorts i slöjden. Berättandet har ingått i svenskan och musik förekommer i föreställningen.

För åttondeklassarna på Drottningholmskolan har de senaste veckorna gått i teaterns tecken.

– Inom waldorfpedagogiken ska alla åttor sätta upp en pjäs. Det är nyttigt att under tre veckor få släppa det vanliga skolarbetet. Speciellt i åttan då många är skoltrötta och det är mycket som händer i kroppen, säger Lotta Johanson, lärare.

Efter förslag från eleverna sattes ”Alice i Underlandet” nyligen upp för yngre elever, lärare och föräldrar.

– Det har varit skönt att få en paus. Det har varit jättekul och alla har engagerat sig, säger Nora Celsing som delar rollen som Alice med Nova Bjurberg.

Sagoberättare har Emeli Brunnberg varit. Hon tycker att pjäsen har varit lämplig för högstadieeleverna.  

– Jag hade sett filmen innan. Alice drömmer och drömmar brukar vara osannolika. När hon kommer ur drömmen är det som att komma ur sina tonår, säger hon.

Nova Bjurberg känner att arbetet har gjort gott för klassen.

– Vi kände varandra innan, men klassen har verkligen kommit samman av det här, säger hon.

Lotta Johanson tycker att pjäsen har en viktig roll för att eleverna ska kunna känna igen sig.

– Man kan spegla sig i den. Den handlar mycket om att vara liten och stor, skapa sig en identitet och att stå för sig själv, säger hon.

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Nyheter Tillsammans. Träningsgänget: "Det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång" Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.fredag 3/4 14:32

Scoutkår efterlyser minnen till 90-årsjubileum

Nyheter Ordnar nostalgisk utställning 2021 firar Mälarscouterna 90 år. Men redan nu efterlyser de tidigare scouter som kan bidra med lite nostalgi i form av berättelser från dåtidens lägereldar.fredag 3/4 14:27

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50