Teater. Nova Bjurberg som huvudkaraktären och Emeli Brunnberg som berättare har båda uppskattat teaterspelandet. Foto: Jonas Månsson

Klassrum byts mot scen

I pedagogiskt syfte har åttorna på Drottningholmskolan spelat teater. Under vintern har fokus legat på en sagoklassiker.

  • Publicerad 14:36, 7 feb 2019

Det har varit jättekul och alla har engagerat sig.

Dekoren och scenkläderna har gjorts i slöjden. Berättandet har ingått i svenskan och musik förekommer i föreställningen.

För åttondeklassarna på Drottningholmskolan har de senaste veckorna gått i teaterns tecken.

– Inom waldorfpedagogiken ska alla åttor sätta upp en pjäs. Det är nyttigt att under tre veckor få släppa det vanliga skolarbetet. Speciellt i åttan då många är skoltrötta och det är mycket som händer i kroppen, säger Lotta Johanson, lärare.

Efter förslag från eleverna sattes ”Alice i Underlandet” nyligen upp för yngre elever, lärare och föräldrar.

– Det har varit skönt att få en paus. Det har varit jättekul och alla har engagerat sig, säger Nora Celsing som delar rollen som Alice med Nova Bjurberg.

Sagoberättare har Emeli Brunnberg varit. Hon tycker att pjäsen har varit lämplig för högstadieeleverna.  

– Jag hade sett filmen innan. Alice drömmer och drömmar brukar vara osannolika. När hon kommer ur drömmen är det som att komma ur sina tonår, säger hon.

Nova Bjurberg känner att arbetet har gjort gott för klassen.

– Vi kände varandra innan, men klassen har verkligen kommit samman av det här, säger hon.

Lotta Johanson tycker att pjäsen har en viktig roll för att eleverna ska kunna känna igen sig.

– Man kan spegla sig i den. Den handlar mycket om att vara liten och stor, skapa sig en identitet och att stå för sig själv, säger hon.

Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Quiz. Testa dina kunskaper om lediga veckan Mälaren ligger öppen, snödroppar blommar och åkrarna lyser i olika nyanser av grönt och brunt. Men skenet bedrar – det är fortfarande februari och sportlovet är här. Det första du ska göra? Utmana...lördag 22/2 7:30

Guldregn över Bromma gymnasium i företagartävling

Nyheter Vann sju av tio kategorier I veckan korades Stockholms bästa UF-företag, som nu går vidare till SM. Bromma gymnasium kammade hem sju av tio guld, bland annat i kategorin Årets UF-företag, på den första tävlingsdagen.fredag 21/2 11:09

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men denna vecka klubbades första steget.torsdag 20/2 11:52