Teater. Nova Bjurberg som huvudkaraktären och Emeli Brunnberg som berättare har båda uppskattat teaterspelandet. Foto: Jonas Månsson

Klassrum byts mot scen

I pedagogiskt syfte har åttorna på Drottningholmskolan spelat teater. Under vintern har fokus legat på en sagoklassiker.

  • Publicerad 14:36, 7 feb 2019

Det har varit jättekul och alla har engagerat sig.

Dekoren och scenkläderna har gjorts i slöjden. Berättandet har ingått i svenskan och musik förekommer i föreställningen.

För åttondeklassarna på Drottningholmskolan har de senaste veckorna gått i teaterns tecken.

– Inom waldorfpedagogiken ska alla åttor sätta upp en pjäs. Det är nyttigt att under tre veckor få släppa det vanliga skolarbetet. Speciellt i åttan då många är skoltrötta och det är mycket som händer i kroppen, säger Lotta Johanson, lärare.

Efter förslag från eleverna sattes ”Alice i Underlandet” nyligen upp för yngre elever, lärare och föräldrar.

– Det har varit skönt att få en paus. Det har varit jättekul och alla har engagerat sig, säger Nora Celsing som delar rollen som Alice med Nova Bjurberg.

Sagoberättare har Emeli Brunnberg varit. Hon tycker att pjäsen har varit lämplig för högstadieeleverna.  

– Jag hade sett filmen innan. Alice drömmer och drömmar brukar vara osannolika. När hon kommer ur drömmen är det som att komma ur sina tonår, säger hon.

Nova Bjurberg känner att arbetet har gjort gott för klassen.

– Vi kände varandra innan, men klassen har verkligen kommit samman av det här, säger hon.

Lotta Johanson tycker att pjäsen har en viktig roll för att eleverna ska kunna känna igen sig.

– Man kan spegla sig i den. Den handlar mycket om att vara liten och stor, skapa sig en identitet och att stå för sig själv, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12