Klättrar för att umgås

​Klättring har under senare år blivit en allt mer populär sport. – Det är en bra träningsform, ger fina naturupplevelser och bidrar till en skön stund med vänner, säger Hampus Romu-Widell, 23 år.

  • Publicerad 16:05, 3 sep 2017

Ryssgravens klätterklippa i Kungsängen är inte bara en naturskön plats – utan också populär bland kommunens bergsklättrare.

Klättring är en materialsport där säkerheten kommer först och en perfekt sport för den som vill träffa nya eller gamla vänner.

– Jag klättrar för att det är en social grej. Du klättrar aldrig ensam utan du behöver vara minst två. En som säkrar och en som klättrar. Det är en bra ursäkt för att komma ut och träffa vänner, säger bergsklättraren och Kungsängenbon Hampus Romu-Widell.

– Sen är det en väldigt bra träningsform – mycket armar och ben som används. När du klättrar får du även en bra naturupplevelse, tillägger han.

Är det bara att börja klättra?

– Jag rekommenderar att du börjar klättra inomhus. Där finns kurser du kan gå också samt att du kan åka dit ensam för personalen hjälper dig. Men klättrar du utomhus måste du ha mycket mer utrustning och den är väldigt dyr, fortsätter Hampus som snart klättrat i fem år.

Nya sporter har växt fram och blivit alltmer populära i Sverige. Klättringen har funnits länge men har under senaste åren spridit sig till fler personer och fler klättercenter har startats.

– Ser du vilka som rör sig på de olika klättercenter som finns är det lite hipster-stämpel på det hela. Det har blivit väldigt populärt och det är en hel del som klättrar vid Ryssgraven. Men det spelar ingen roll vem du är - alla kan lära sig älska klättring. Bara du har en hyfsat god fysisk förmåga.

Ryssgraven innehar olika nivåer och ibland genomför vissa klättercenter olika kurser på platsen. Är du nybörjare kanske inte Ryssgraven är bäst alternativ, utan börja på en lägre nivå för att sen ta dig an svårare klättring.

Klätterklippan vid Ryssgraven ligger väl synlig från motorvägsbron i Kungsängen. Klippan är cirka hundra meter lång och femton till tjugofem meter hög. Det finns många typer av klättring. För en nybörjare kan Topprepsklättring vara att föredra då den tillhör till den lägsta risknivån. Klättraren är säkrad uppifrån och kan därför i princip inte falla alls.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet