Samling. Trygghetssamordnare Maria Hjalmarsson menar att många ungdomar lämnar öarna vid valborg. Foto: Daniel Cannervik

Klipporna vid Nockebybron lockar kommunens ungdomar på valborg

Vart tar ungdomarna vägen på valborg? Förr var det Drottningholm som gällde men nu är det många som lämnar öarna. – Förra året var det många som drog in mot Bromma, säger trygghetssamordnare Maria Hjalmarsson.

  • Publicerad 15:42, 27 apr 2018

Det är mycket mindre stök nu jämfört med för fem-tio år sedan.

Från att ha varit en ökänd fyllehelg för många ungdomar har valborg varit lugnare på senare år.

– Det är mycket mindre stök nu jämfört med för fem-tio år sedan, säger Maria Hjalmarsson.

Det är inte heller de tidigare samlingsplatserna som lockar. Ungdomarna hittar ofta nya platser och det kan förändras fort, vilket gör det svårt för de vuxna att hänga med, menar hon.

– Ofta drar de sig till lite mer undangömda platser. De vet att det är mycket personal som jobbar och vuxna på plats, så då håller de sig lite utanför centrumen och ifrån baden, säger hon.

LÄS ÄVEN: Ungdomspersonalen: Droger ökar på öarna

Det är också många ungdomar som åker in mot stan. Klipporna på Brommasidan av Nockebybron är en populär mötesplats.

Det var där högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö pratade om att träffas på en ”cannabisrökardag” förra fredagen. Det var på sociala medier som uppropet gick ut, om gemensam cannabisrökning.

När polisen kom till platsen på fredagen hittade de inga ungdomar. Polisen åkte även runt på öarna och letade ungdomsfester, men utan resultat.

– En patrull gjorde ett ärligt försök, och pratade med fältare och ungdomar. De hittade ingenting, men Ekerö är stort och ungdomarna vet var de ska sitta för att undvika oss, säger lokalpolisen Stefan Berg.

Inför valborg har polisen ett särskilt befäl som jobbar specifikt med ungdomar. Men den gruppen ska täcka hela lokalpolisområdet Vällingby, alltså även Hässelby och Bromma.

– De kommer rikta in sig på att försöka hitta ungdomarna som eventuellt är berusade eller narkotikapåverkade, säger Stefan Berg.

LÄS ÄVEN: Fältarbetare vill se fler vuxna ute på valborg

I Stenhamra kommer Färingsö församling nattöppet på valborg, för de ungdomar som inte lämnar öarna. Det är ett samarbete med Färingsö Sjöscoutkår, som ordnar med valborgsbrasa.

– Vi testade att ha öppet förra året och det var väldigt positivt genomslag och väldigt många besökare så i år bestämde vi direkt att vi kör öppet igen, så får vi se vad det blir, säger Daniel Lindstam, församlingsassistent på Färingsö församling.

I ungdomslokalen på församlingsgården finns det tv-spel, ett pingisbord, sällskapsspel och en soffhörna. Det kommer finnas fika och varma mackor och Daniel Lindstam räknar med att inte stänga förrän alla gått hem.

Förra året var det öppet fram till runt 02.00 på morgonen och lockade ett 50-tal ungdomar i åldrarna mellan 12 och 20.

– Vi ser att det finns ett behov för en plats att hänga. Ju fler valmöjligheter det finns desto bättre är det, säger han.

Valborg på Mälaröarna

Ungdomsgårdarna i Stenhamra och Träkvista har öppet som en vanlig vardagkväll.

Det är valborgsbrasor bland annat i Ekebyhovsparken, Stenhamra, Svartsjö slott och Ölsta folkpark.

Det kommer att vara extrainkallade föräldravandringar.

Stenhamra församlingsgård har öppet från klockan 17.00 till sent (stängt när Färingsö Sjöscoutkår tänder sin brasa cirka klockan 20.00–21.00).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.