Foto: Mostphotos

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och beklagar det som har hänt, säger Fatimah Dabo Pettersson, chefläkare på Lasarettet i Enköping.

  • Publicerad 11:11, 21 feb 2019

I samband med en testikeloperation som ägde rum 2017 på Lasarettet i Enköping "gled operatören över" på fel sida och tog av misstag bort fel testikel, enligt en lex Maria-anmälan som upprättades först för en dryg månad sedan.

Eftersom den sjuka testikeln också var tvungen att avlägsnas blev följden att mannen vaknade upp efter operationen utan testiklar.
– Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och beklagar det som har hänt, säger Fatimah Dabo Pettersson, chefläkare på Lasarettet i Enköping, till Nyhetsbyrån Siren.

Den efterföljande testosteronbehandlingen har inte fallit väl ut, enligt anmälan. Patienten drabbades av komplikationer och det har påverkat mannens livskvalité negativt, enligt anmälan. Den information mannen och hans fru fick om händelsen var också bristande, konstateras det.
– Jag kan inte gå in på detaljer i enskilda ärenden, men verksamheten har bedömt att man brustit i återkoppling till patienten, säger Fatimah Dabo Pettersson till Nyhetsbyrån Siren.
Någon sidomarkering hade inte gjorts inför operationen, vilket kan ha bidragit till förväxlingen.
– Vi har i slutet av förra året infört en ny rutin för sidomarkering som vi nu följer upp i hela verksamheten för att se till att det här inte upprepas, säger Fatimah Dabo Pettersson till Nyhetsbyrån Siren.

Den läkare som utförde operationen var under specialistutbildning. I anmälan skriver man att läkaren hade goda kunskaper men en begränsad erfarenhet. Överläkaren som var handledare bedömde att ST-läkaren kunde genomföra operationen utan att han behövde vara i rummet, och lämnade därför salen.

I anmälan skriver man:

"Man kan inte med säkerhet säga att förväxlingen skulle undvikits om Läkare B (överläkaren) stannat och assisterat men det kan heller inte uteslutas."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skolparks-tåget vandaliserat – "Det är bedrövligt"

Nyheter En del av tåget, i lekparken i Skolparken, förstördes under natten. Någon har tänt eld på loket. – Det är bedrövligt, säger Peter Rönnqvist, driftplanerare på Enköpings kommun.måndag 25/3 16:51

Viktor drömmer om att slå internationellt

Nyheter Viktor Blomdahl är en ung filmfotograf i Enköping. Idag jobbar han för stora musikartister och företag i Sverige, men framtiden drömmer han om att ta klivet utomlands. ”Konsten att skapa något från...måndag 25/3 14:01