RUNBY TORG. Lars "Kaos" Hjertstedt med dottern Oma, pirogbagare Siamak Tairi och Calle "Klive" Winblad framför den nya väggmålningen på Runby torg. Klive och Kaos från GraffitiSthlm höll i sprayflaskorna. Foto: Charlotte Arwedsson

Klive och Kaos har satt färg på Runby torg

Runby torg är sig inte likt. Från grått, trist och nedklottrat till en färgexplosion signerad konstnärsduon Klive och Kaos.

  • Publicerad 11:04, 29 mar 2019

Vi ville skicka in lite glädjeenergi på torget.

FINT. Anette Drugge jobbar på vårdcentralen vid Runby torg. - Jag tycker det blev fint, men det hade kunnat vara ännu mer rosa, säger hon och skrattar. - Det har blivit lite av en snackis här på torget. Foto: Charlotte Arwedsson

Betongväggen mellan den tomma apotekslokalen och entrén till pirogbageriet på Runby torg i Väsby var en trist historia. Grå, färglös och nedklottrad.

– Vi har haft stora problem med klotter och tycker att detta ger ett trevligare intryck, säger Knut Peyron på fastighetsägaren Öresundsfortet, som äger Runby torg.

Han gav uppdraget att dekorera väggen till GraffitiSthlm.

– De skickade några skisser som vi tyckte om. Utöver det så fick de fria händer.

Klive och Kaos

GraffitiSthlm, som drivs av konstnärsduon Klive och Kaos, alias Calle Winblad och Lars Hjerstedt, behövde två dagar på sig för att färdigställa graffitiväggen.

– Vi ville lyfta torget med starka färger och inkludera alla i målningen. Vi har gjort silhuetter av barn och ungdomar som gått förbi och lite figurer som folk känner igen, som Rosa pantern, säger Calle "Klive" Winblad.

Hans partner Lars "Kaos" Hjertstedt håller med.

– Tanken är att man ska kunna gå och titta på detaljer på väggen. Vi har även med lite runor, vi har hämtat motiv från historien här i Väsby, säger han.

Positiva reaktioner

"Klive" berättar att de fått många positiva reaktioner under arbetet av folk som gått förbi.
– Alla är glada att det hände något, att någon brydde sig och gjorde något. Allt från grabbarna som hängde på torget till pensionärerna som passerade.

Bakom väggen ligger pirogbageriets lokaler. Och ägaren Siamak Tairi har också varit med och knuffat på lite för att det ska hända något på torget.

– Väggen blev jättefin. Och det bästa är att den får vara ifred. Det är inte lika lockande att förstöra något som är fint, säger han.

Negativa kommentarer

I facebookgruppen "Det är i Väsby det händer!" är vissa kommentarer mer negativa. "Hemskt" och "Snyggt? Kul? Nä, det tycker jag verkligen inte med tanke på hur resten av torget ser ut.", lyder några av omdömena. Men de flesta är ändå positiva.
Kamala "Cammis" Gauffin, som jobbar på Värmekällan, och Anette Drugge, undersköterska på vårdcentralen, gillar målningen.
– Den lyfter upp torget, man blir glad av den. Det har blivit lite av en snackis här, säger Anette.

Företagarna på Runby torg frustrerade

Runby torg

Runby torg har under många år varit en sorglig historia med klotter, eftersatt skötsel och ungdomsstök. Under våren 2015 såldes torget och intilliggande fastigheter till Öresundsfortet och hoppet tändes.

– Vi arbetar fortfarande aktivt med bygglovsplaner för att bygga nya lägenheter. En bygglovsprocess tar dock tid och planerna måste först godkännas av kommunen, sa Knut Peyron till Vi i Väsby i februari.

Visa merVisa mindre