"Inte väntat". Beslutet om att lägga ner parkleken Fagerlid i Hökarängen oroar de mångåriga medarbetarna och lokalkändisarna Pia Sjökvist och Kjelle Andersson. Foto: Claudio Britos

Klockan klämtar för Fagerlids radarpar Pia och Kjelle

De mångåriga fritidsledarna Pia och Kjelle har beskrivits som en "institution" i Hökarängen. Snart får de se sig om efter nya arbetsuppgifter, när parkleken Fagerlid läggs ner till följd av grönblå besparingar.

  • Publicerad 07:51, 18 jan 2020

"De får sparka mig härifrån", sa Kjelle Andersson när SöderortDirekt träffade honom och kollegan Pia Sjökvist för snart fem år sedan. Då var det inte tal om att lägga ner parkleken Fagerlid.

Sedan i höstas är situationen en annan. Då lade de grönblå fram en budget som innebar nedskärningar i stadsdelens fritidsverksamhet. Trots protester från både opposition och Hökisbor fattade nämnden strax före jul ett impopulärt beslut: parkleken Fagerlid läggs ner.

Tjänstemännen föreslog även nedläggning av parkleken Odlarängen och fritidsgården Västboda, men där sa politikerna stopp. För Pia och Kjelle gör det detsamma.

– Det var som en blixt från klar himmel. Det var inte väntat med det här besökarantalet, säger Kjelle om nedläggningsbeslutet.

"Oro för barnen"

De har nyligen sparkat i gång den sista terminen före den planerade avvecklingen. Såväl lekande småbarn som andra vuxna omgärdar de två fritidsledarna, redan klockan 10 på förmiddagen. Senare på dagen brukar parken även fyllas med lite äldre ungar.

– Jag känner mest oro för barnen i låg- och mellanstadiet som är utan omsorg på eftermiddagarna. Vi är deras trygghet, säger Pia om den stundande nedläggningen.

Flera andra vuxna i parken håller med henne, och utbrister att "vi måste få ha vår park". En av dem är Mimmi Poijes som driver förskolan I Ur och Skur Näverhatten i Hökarängen.

– Det handlar om välfärd. Om vi ska fortsätta hacka i den, vad blir det kvar till slut? Vad händer när barnen kommer ut och ser att de vuxna skiter i dem? säger hon.

Stammisar. Pensionerade dagmamman Kathy Sundelin och pedagogen Mimmi Poijes vill ha kvar parkleken. Foto: Claudio Britos

Januari i Fagerlid. Vårterminen blir den sista för parkleken. Foto: Claudio Britos

Pedagogen Birgitta Andersson är också kritisk. Hon tycker inte om tanken på att Fagerlid riskerar att förvandlas till en vanlig lekpark utan personal.

– En lekpark är något annat än en parklek. Det är gammal svensk kultur, säger hon.

Tar tid att bygga upp

Pia och Kjelles bidrag till denna kultur sträcker sig över generationer. Under åren som gått har de hunnit se barn växa upp som sedan fortsätter att besöka parkleken – som föräldrar.

– Till slut har de med sig sina barnbarn, säger Kjelle.

Vad som kommer att hända med honom och Pia när deras nuvarande insatser inte längre efterfrågas återstår att se. Ingen av dem har några direkta planer på att sluta arbeta, men även om det finns flera andra parklekar i Farsta menar de att det kan bli svårt att återskapa det de gjort i Fagerlid på en annan plats.

– Det är knasigt att placeras i en annan park när man byggt upp ett sådant nätverk här. Sådant kan man inte bygga upp på ett år eller två, säger Pia.

Pia och Kjelle har sett hela Hökarängen växa upp: "Får sparka oss härifrån"