Foto: Gammalandpress/Mostphotos

Klotterkostnad okänd – men nu ska den halveras

Brottsförebyggande åtgärder riktade mot unga och effektivare sanering ska bli Huddinge kommuns nya vapen mot klotter. På två-tre år ska kostnaden för saneringen halveras. Men ingen vet vad det kostar idag.

  • Publicerad 09:41, 1 dec 2017

Huddinge kommun har sedan tidigare ett ambitiöst mål att sanera allt klotter inom 48 timmar. Nolltolerans är ledordet. Men kommunens organisation har inte matchat ambitionen och de 48 timmarna har ofta överskridits.

På onsdagens kommunstyrelsemöte antogs en ny klotterpolicy för 2018–2021. Den ska slutgiltigt klubbas den 11 december i kommunfullmäktige. Genom brottsförebyggande arbete och en effektivare organisation ska kostnaden för klottersaneringen halveras.

Men nu skjuter ni ju till mer pengar för klotterbekämpning 2018. Hur går det ihop?

– Målet är satt på ett par, tre års sikt. Och vi behöver framförallt bygga upp en vassare organisation för att bli av med klottret snabbare och tidigare, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd.

Idén är att klottrare som ser sina verk snabbt bli borttagna till slut ska tröttna.

Vilken kostnad det är som ska halveras är dock oklart, eftersom ingen vet hur mycket pengar kommunen i dagsläget spenderar på sanering.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Självklart ska vi vara proffsigare än så. Det är därför vi behöver en resursförstärkning. Målet är satt utifrån hur andra gör. Täby kommun är ett bra exempel. De har halverat kostnaden under ett antal år.

Inga lagliga graffitiväggar

En viktig del av den nya policyn är det förebyggande arbetet. Dels ska spaljéer, ytbehandlingar och andra fysiska preventionsåtgärder sättas upp på särskilt klotterutsatta fasader. Dels ska kommunen, polisen och andra berörda parter arbeta brottsförebyggande.

– Det förebyggande arbetet och målet är nytt med dessa riktlinjer och det kommer bestå av att skolan ska reagera vid misstanke mot en elev och gärna förebyggande, att fånga upp ungdomar i risk för organiserad kriminalitet – som detta ofta kan handla om, säger Ottosson.

Att sätta upp lagliga graffitiväggar tror han dock inte på, eftersom han menar att det skulle leda till mer klotter.

Det har Vänsterpartiets kommunalråd Nujin Alacabek vänt sig emot.

"Vänsterpartiet anser också att det är viktigt att Huddinge kommun inte hör till de aktörer i Sverige som aktivt arbetar för att strypa en hel konstnärlig uttrycksform. Självklart ska graffiti, precis som all annan typ av konst och kultur, hålla sig inom lagens ramar. Däremot är det vår uppgift som politiker att se till att det finns möjligheter at utöva sin konstform inom lagens ramar", skriver Vänsterpartiet till kommunstyrelsens möte den 29 oktober.

Enligt Brottsförebyggande rådet är forskningen om lagliga graffitiväggar tvetydig och har visat på både positiva och negativa resultat.

Christian Olsson (C), kommunalråd och ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.