Komplext. Många föreningar vill erbjuda sina spelare att spela på olika nivåer, och kör ofta med roterande lag i matcher. På bild Viksjövallen. Foto: Ylva Bergman

Klubbarna: Så tänker vi om att dela in barnen efter nivå

Att dela upp fotbollsspelande barn i olika lag utefter nivå är en omtvistad fråga i forskning och bland fotbollsklubbar. Samtidigt som alla ska få möjlighet att utvecklas får det inte ske på andras bekostnad – så vad är då rätt väg att gå? Så här säger de lokala klubbarna i Västerort och Järfälla.

  • Publicerad 16:00, 28 maj 2019

En majoritet av de 50 största fotbollsföreningarna i Stockholm delar upp sina pojklag i första- och andralag från innan tolv års ålder, enligt en pågående studie från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) som Radiosporten först rapporterade om.

– De som väljs till ett bättre lag kan på kort sikt utvecklas mer för att de får träna mer och spela fler matcher. Samtidigt är det många gånger en missuppfattning att det är mer utvecklande att spela i ett lag där alla spelar på samma nivå, när ett mer blandat lag kan innebära att fler får ta större ansvar, säger Karin Redelius, professor i idrottspedagogik på GIH, som arbetar med studien.

"Alla kommer in med olika ambitioner"

I Västerort och Järfälla är det bara Brommapojkarna, BP, som har förstalag innan 13 års ålder, och så kallade akademilag.

Men Mikael Sörnäs, chef för BP:s barn- och ungdomsverksamhet, poängterar att akademilagen är till för att fånga upp de som vill satsa tidigt – samtidigt som det bara utgör en del av föreningen.

– Det viktigaste för oss är att erbjuda kvalitativ, barnanpassad fotbollsverksamhet. Parallellt med det, inte i konflikt, vill vi utbilda framtida elitspelare. Alla kommer in med olika ambitioner, motivation och förutsättningar, och vi vill erbjuda något för alla, säger han.

Några av klubbarna har valt att inte ha förstalag alls. Det kan röra sig om att lagen är för små, eller för att de tror att en indelning kan leda till att många barn lämnar idrotten. Andra börjar vid 13 eller 15 år, för att vissa spelare då vill börja satsa. I IFK Viksjö är det 15 år som gäller.

– Jag tror inte att barn själva har något intresse av att spela med de bästa, det tror jag kommer från vuxenvärlden. Att man får spela på olika nivåer ser vi inget fel i. Felet uppstår när alla inte får prova allt, säger Christian Stenhoff, sportchef på IFK Viksjö.

Träning. Klubbarna i Västerort och Järfälla har olika strategier när det gäller första- och andralag i unga åldrar. På bild: en träning med Spånga IS. Foto: Mikael Andersson

"Har både för- och nackdelar"

Svenska Fotbollförbundet rekommenderar ingen permanent nivåindelning innan 12 års ålder, utan att man roterar lag. Därefter uppmanas klubbarna att kunna anpassa träning och matcher mer utifrån individen.

I S:t Erikscupen, den största fotbollsturneringen för unga i Stockholm, får klubbar anmäla flera lag i olika nivåer från 10 års ålder.

Kan inte det då uppmuntra till att förstalag bildas? Så här resonerar Gunnar Pettersson, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Fotbollförbundet:

– Det här systemet har både för- och nackdelar. Vid tio års ålder kanske några lag just har börjat, medan andra spelat i flera år, vilket riskerar att leda till ojämna matcher. På så sätt finns det en poäng med indelningen.

Flera klubbar runtom i Västerort och Järfälla – även de som kallar sig breddklubbar – anmäler lag i olika nivåer när det är turneringsdags. Men tanken är ofta att lagen inte ska vara huggna i sten, utan att spelarna roterar utefter erfarenhet och hur mycket de tränar.

– Sortering i extremen från tidig ålder är inte bra, men det är nästan lika fel med ingen sortering alls. Vi försöker hålla oss i mitten: duktiga spelare behöver stimulans, annars tröttnar de, och kör man för hårt med någon som inte kan, tröttnar den spelaren också, säger Henrik Lannerhjelm, styrelsemedlem i IK Bromma.

Grimsta IP. Foto: Mikael Andersson

Bromstens IP. Foto: Mikael Andersson

"Lagidrotten har blivit individuell"

Flera av föreningarna tar upp problematiken i att man tappar spelare om nivån inte går att anpassa, liksom att ett stort ansvar för att göra anpassningen ligger på ledarens axlar – vilket inte alltid är det lättaste med knappa resurser.

Idrottsforskaren Karin Redelius på GIH förstår komplexiteten – men ser också en utveckling där fokus i fotbollen går från lag till individ.

– Det är svårt att vara tränare, för barn ska bli utmanande och man måste möta olika ambitionsnivåer. Det som många föräldrar tycker är bra med lagidrott som fotboll är att barn får lära sig samarbeta och visa hänsyn. Fast i dag är tendensen att om laget inte är tillräckligt bra sätter man sin unge i ett annat lag. Lagidrotten har blivit individuell, säger hon.

Så gör fotbollsklubbarna i Västerort och Järfälla

Kallhälls FF: Har inte förstalag.

FC Järfälla: Har förstalag från 15 år.

IFK Viksjö: Har förstalag från 15 år.

Bele Barkarby FF: Har förstalag från 14-15 år.

Spånga IS: Har förstalag från 13 år.

Bromstens IK: Har inte förstalag.

Hässelby SK (HSK): Har förstalag från 13 år om det finns tillräckligt många spelare.

Vällingby AIK: Har inte förstalag.

IF Brommapojkarna: Har förstalag från 8 år för pojkar, och 11 år för tjejer. Har akademilag.

FK Bromma: Har förstalag från 15 år.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt