Det blir inget 16- och 13-våningshus vid Ålgrytevägen. Efter flera diskussioner har stadsbyggnadsnämndens politiker landat i en kompromiss på två 12-våningshus och ett på 9 våningar. Foto: Stockholm stad, Illustration: OWC Arkitekter

Klubbat: 16-våningshuset i Bredäng kapas

Detaljplanen för de tre höga punkthusen i Bredäng bordlades gång på gång innan den slutligen kunde antas. Nu har den klubbats, men de tre punkthusen blir avsevärt lägre.

  • Publicerad 09:30, 2 mar 2018

Punkthusen i kvarteret Vårfrugillet på Ålgrytevägen i Bredäng planerades att bli 9, 13 och 16 våningar höga.

Men synpunkterna mot förslaget var många. Dels från upprörda grannar, som tyckte att de skulle skulle störa utsikten och slänga skugga över deras innergård. Dels från Länsstyrelsen och Luftvartsverket, som tyckte husen var för höga. Något som också Skönhetsrådet stämde in i.

– Skivhusen är Bredängs ryggrad och det Bredäng behöver är inte ännu högre hus, sade Henrik Nerlund, sekreterare, i februari förra året.

Skönhetsrådet: ”Bredäng behöver inte högre hus”

Grannarna till de planerade husen har klagat på skugga över deras innergård. Foto: OWC Arkitekter

Efter några bordläggningar har detaljplanen till slut klubbats av stadsbyggnadsnämnden. Och klubbningen är en seger för dem som inte gillar höga hus – i stället för 16 blir maxhöjden nu 12 våningar.

– Min ambition var att få enighet i nämnden, men det har varit mycket diskussioner och det är därför frågan har bordlagts några gånger, säger Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

En kompromiss

Han ville själv att enigheten skulle landa i ursprungsförslaget. Men oppositionen ville hellre se slutna kvarter på platsen.

– Men det hade inte varit bra, det skulle ha blivit många bostäder som hamnade i skugga och utan sol. Vi fick kompromissa det här, säger Jan Valeskog.

Kompromissen blir två punkthus på tolv våningar och ett på nio. Även fasaderna och färgsättningen ska göras om, för att bättre passa in med naturreservatet som husen kommer gränsa till.

Men antalet bostäder blir också färre än de 130 planerade bostadsrätterna och det blir mindre klirr i kassan för staden.

Är du nöjd med det här beslutet?

– Det blir en bra lösning, även om jag gärna hade sett högre höjder. Men så är det i politiken ibland, man får kompromissa, säger Jan Valeskog.

Hela listan: Här byggs det i Skärholmen i år!

Foto: OWC Arkitekter

Omstridda byggplaner

Redan 2009 fanns det planer på att bygga ett punkthus med 40 lägenheter på platsen, som ligger precis på gränsen till Sätraskogens naturreservat. Men då drog sig byggherren ur av ekonomiska skäl.

Det senaste förslaget ligger byggherren Åke Sundvall AB bakom. Planen var 9, 13 och 16 våningars punkthus, med ett nytt litet torg och lokaler för butik och service i botten. Cirka 130 bostadsrätter, främst ettor och tvåor, planerades.

Grannar, Länsstyrelsen, Luftvartsverket och Skönhetsrådet har alla haft synpunkter på husen. I den antagna detaljplanen sänks höjden nu till tolv våningar på de två högsta husen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.