Klart. Så här kan de nya bostäderna vid Söderholmsskolan i Vårberg komma att se ut. Foto: Illustration: Arkitema

Klubbat: 300 omstridda bostadsrätter i Vårberg

I går fattade kommunfullmäktige till slut beslut om de omstridda byggplanerna kring Söderholmsskolan i Vårberg. 300 nya bostadsrätter och en ny och större Söderholmsskola ingår i de klubbade planerna.

  • Publicerad 12:11, 9 apr 2019

Det blev inte någon direkt debatt i kommunfullmäktige under gårdagskvällen, när beslutet om området kring Söderholmsskolan skulle klubbas.

Bara SD fick fullmäktige att hetta till

Och kanske är det inte så konstigt, så som frågan stötts och blötts av både politiker och grannar genom åren.

Grannar protesterade

Byggplanerna har väckt stor ilska hos grannarna i radhusen och villorna intill. Flera har tyckt att bostäderna är för höga och inte passar in i området.

Sedan dess har höjden på husen sänkts en aning och ett kvarter har helt fallit bort ur planerna.

Även bland stadens politiker har det funnits stor oenighet kring byggplanerna. När de grönblå kom till makten beslutade de att skicka de långt gångna planerna tillbaka till ritbordet, för att se om det gick att bygga radhus på platsen i stället. Något de senare fick backa ifrån.

300 nya bostäder

Planen som klubbades i går har flera delar. 300 nya bostadsrätter och sex LSS-bostäder i två kvarter med fyra- till sexvåningshus ska byggas. Riksbyggen planerar att bygga bostäderna i fyra etapper med start i slutet av 2021. År 2024 beräknas den första inflyttningen kunna ske.

Söderholmsskolan ska byggas om för att ge plats åt cirka 900 elever och få en ny skolgård och idrottshall. Förskolorna Båtholmen och Torpgläntan ska byggas ut till åtta avdelningar var.

I dag finns en grusfotbollsplan för elva spelare på platsen där de nya bostäderna ska byggas. Den kommer ersättas med en mindre konstgräsplan för sju spelare, läktare och ytor för friidrott. Även parkstråket ner mot Johannesdalsbadet ska utvecklas i samma veva.

Så kan Söderholmsskolans nya huvudbyggnad se ut när skolan byggts om för att ge plats åt 900 elever. Foto: Cedervall arkitekter (illustration)